Подновиха блокадата на турския пункт заради изборния туризъм. Тютюнопроизводители протестират при гръцката граница

0

Протестът на „Обединени патриоти” на пункт Капитан Андреево започна официално в 11.00 часа. Блокадата е на трасе вход за леки автомобили и автобуси. Протестът е насочен срещу изборния туризъм. Протестиращите носят лозунги, както и знак „Стоп”, преведен и на турски език.

Протест и блокада за около 4 часа имаше и на 21 март. Настоящият обаче ще продължи и в изборния ден – неделя, заплашват организаторите. Прави се палатков лагер, комендант е евродепутатът Ангел Джамбазки. Подготвени са еко тоалетни, храна, масички, палатки.

На място има полиция, макар че протестът е незаконен. Организаторите призоваха до коректно отношение към органите на властта. Леките коли и хората с крайна нужда ще бъдат пропускани през границата.

По сметки на патриотите само за 7 дни до този вторник са преминали над 100 автобуса през ГКПП Капитан Андреево, имало и много микробуси, но за тях няма статистика. През пункта в Малко Търново движението не е било голямо, а през Лесово почти не са преминали превозни средства, натоварени с избиратели. Официално няма данни колко автобуса с изселници са пристигнали досега у нас.

Още един протест е оргинизиран при Свиленград. На километър от българо-гръцката граница, тютюнопроизводители и животновъди изразяват недоволството си. В сряда те се опитаха да блокират пътя, но полицията не позволи и това повиши напрежението. Сега обаче протестиращите са категорични, че няма да отстъпят докато исканията им не бъдат чути. Тютюнопроизводителите искат да бъде отменено правилото, по което се изчислява субсидията за сорта „Басми”, който е и най-масов. При него, по-малките производители с до 3 тона продукция получават по-висока единична ставка. Така за едно и също количество производителите получават различна помощ.

Земеделците, от своя страна, настояват агроминистерството да навакса закъснението в графика с изплащането на директните субсидии за миналата година и да им изплати до края на март дължимите суми. Второто им е искане е да се отмени издадена от министъра преди няколко седмици заповед за спиране на приема на заявление по две схеми от програмата за развитие на селските райони – за биологично производство и за агроекология и климат.

Previous articleОбщина Свиленград с награда от Фонд ФЛАГ
Next article„CHIPs: Магистрални ченгета” и “Признак на живот” в кино “Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...