Земеделските стопани декларират доходите си до 2 май

0

Земеделските стопани трябва да декларират доходите си за 2016 година пред НАП до 2 май, напомнят от приходната агенция в Хасково. Те трябва не само да подадат годишна декларация, но така също да начислят и платят данък за получените доходи през миналата година.

Дължимият налог е в размер на 10%, но законът позволява на регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да намалят доходите си от продажбата на произведени непреработени продукти от селско стопанство с 60% (вж. Приложение 3). Земеделските стопани, получили доходи от производство на преработени продукти и декоративна растителност, могат да намалят данъчната си основа с 40%. Земеделците, извършващи дейност като еднолични търговци, също декларират доходите си до 2 май. Те не могат да намаляват данъчната си основа с нормативно признати разходи. За тях данъчната ставка е 15% върху разликата от получените приходи през изминалата година и доказаните разходи.

Регистрираните земеделски стопани, които са получили субсидии /финансиране/ през 2016 година, също трябва да ги обявят пред НАП и да заплатят дължимия данък. Субсидиите следва да се отразят в годишната данъчна декларация, като се впишат в съответното приложение към общата част на декларацията в зависимост от реда за облагане на доходите, уточняват от офиса на НАП в Хасково. От там напомнят още, че земеделските стопани, могат да  ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 1000 лв., ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март. Допълнително условие е да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка до 2 май.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци регистрираните земеделски стопани могат да намерят на сайта на НАП. Консултации може да се правят и на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция на телефон      0700 18 700.

Previous article„Конг: Островът на черепа” в кино „Тракия”
Next articleСвиленградчанка сред претендентките за Мисис Бургас 2017

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...