Отбелязват 50 години професионално образование в Свиленград

0

От тази година: „Хотелиерство” ще предлага на учениците след 7 клас професионалната гимназия. След 8 клас – „малък и среден бизнес”

С поредица от инициативи ПГССИ „Христо Ботев” отбелязва 50 години професионално образование в Свиленград. Ученическият форум „Туристическите маршрути – едно от чудесата на България”, ще се проведе на 9 март, от 17.30 часа в залата на хотел „Свилена”. Четири екипа от 21 възпитаници на училището ще представят своите разбирания по темата, а представители на Аграрния университет в Пловдив, с който училището има дългогодишно партньорство, ще оценят представянето им, като най-добрите ще имат възможност да продължат обучението си във висшето учебно заведение.

И докато тази инициатива е вече традиционна, със съвсем ново, атрактивно и креативно състезание ще бъде отбелязан още юбилея. На 10 март, от 9.30 часа в двора на Професионалната гимназия, учениците от паралелката „механизация на селското стопанство” ще се включат в надпреварата „Фермери в действие” като бягат по естакади, поливат и сеят за време, в двора на училището.

Иначе тържествата започнаха на 23 февруари с училищен кръг от националното състезание „Най-добра бизнес идея”, в която се включиха ученици от 11 и 12 клас. Класираните на първо и второ място са предложенията на училището за участие в националния кръг. Юбилейни плакети са връчени на фирмите, партньори на училището, в които учениците провеждат часовете си по практика, в реална среда. На 1 март пък беше организирана футболна среща между бивши и настоящи възпитаници на училището, а вечерта, по време на благотворителния бал на спортиста, бяха набрани 7 500 лв. за ремонт на физкултурния салон на ПГССИ. Плакети бяха връчени на отличилите си през годините спортисти на училището.

Своеобразна кулминация на тържествата ще бъде концертът „Пей и танцувай с нас”, който ще се проведе на 10 март от 17.30 часа, в салона на НЧ „Просвета 1870”. Гости на юбилейното честване ще бъдат представители на МОН, на Аграрния университет и ВХВП в Пловдив, на професионалните училища в Добрич и Провадия.

Началото на професионалното образование в Свиленград се свързва с професионалното техническо училище, основано през 1963- 1964 г. с директор, вече покойния, инж. Костадин  Кумбов. Първият випуск завършва през 1967 г., а от тогава насам са изминали вече 50 години. През този период училището е преобразувано от ПТУ в МТУ /Машинно-тракторно училище/, а през 1976-1977 се сформира СПТУ по МСС, пак с директор Кумбов. От 1982-83 г. директор на училището става Митра Нейкова. След 1989 г. училището последователно променя своя статут. На 4 април 1995 г. то е преобразувано от СПТУ по МСС в Техникум по селско стопанство и икономика „Петър Ангелов” като на 27.04.1999 г. приема за свой патрон името на Христо Ботев. От пролетта на 2003 г. техникумът е преобразуван в Професионална гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев”. От четири години училището е общинско.

За 50 години, професионалното образование в Свиленград се е развило, коментира директорът на училището Христина Милушева. И докато при паралелките в направление селско стопанство няма големи промени, то в другите направления те са значителни, посочи тя.

В началото училището обучава ученици с профил „водачи на селскостопанска техника” и няколко паралелки „стругаро-фрезисти”. В последните години обаче предлаганите специалности се обогатяват с други – от направление икономика и направление туризъм. Освен механизация на селското стопанство,  училището осъществява прием по специалностите лозаро-винарство, икономика и мениджмънт, бизнес администрация, селски туризъм и туристическа анимация. 325 ученици учат в училището.

„Икономиката, селското стопанство и туризма са трите направления, в които ще се развива общината в следващите години, каза директорът на училището Христина Милушева. Така че ние трябва да търсим начини адекватно да отговорим на пазара на труда. Все пак ние сме единствената професионално ориентирана обучителна структура на територията на общината, трябва да подготвим кадри за местната икономика в различни сфери”, допълни тя.

Затова и от тази година училището предлага обучение по „хотелиерство” с разширено изучаване на английски език на завършилите 7- ми клас и „малък и среден бизнес” на завършилите 8-ми.

„През последните години професионалната гимназия предлага много възможности за изява на ученици, заяви още Милушева. Името на училището се споменава с уважение сред  професионалните гимназии от цялата страна. Наши ученици са носители на призови места в почти всички национални състезания – счетоводство, „Най-добра бизнес идея”, Панаира на учебно-тренировъчните фирми, националното състезание „Млад фермер”. Имаме много добри ученици в отделни области, областни шампиони сме по футбол за миналата година, развиваме активна извънкласна и извънучилищна дейност. Влизането ни в ЕС даде възможност да се работи по различни европейски програми. Над 50 наши ученици са провели практики в Италия, Франция, Холандия и Малта. Миналата година шест ученици бяха в Румъния по проект, свързан с младежки обмен. Освен знанията си, те разширяват мирогледа си. Връщат се въодушевени, с повече опит и знания”, допълни Милушева.

„За нас бъдещето е в професионалното образование. Проблем е материално техническата ни база. Може би през следващите години това ще се превърне в стратегическа цел на училището”, каза още Христина Милушева.

 

Previous articleСвиленград отбелязва националния празник на България със спектакъла „С песните на смелите”
Next article„Конг: Островът на черепа” в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...