В Димитровче откриха първата винарна

0

Още четири семейни изби се очаква да отворят врати в следващите години

В свиленградското село Димитровче откриха първата винарна. Винарска изба „Димитровче” отвори врати в навечерието на един от най-тачените празници Трифон Зарезан. Обектът беше осветен от гебранския свещеник – отец Георги, който в края на ритуала връчи на собствениците икона на Свети Атанасий, считан за покровител на селото, а гостите имаха възможност да опитат от първите произведени вина – бяло, червено и розе, реколта 2016 г.

винарна, Димитровче,

Залагаме на традиционни сортове грозде – мерло, димят, сира, по утвърдена технология, разказа един от двигателите на семейната инвестиция – Костадин Стефанов. В този район има отлични условия за отглеждането на качествено грозде и производството на качествено вино, обясни той. Над 300 слънчеви дни в годината, висока слънчева радиация, над 3 месеца без дъжд, което е предпоставка за висока захарност на гроздето и направата на силно и хубаво вино.

Идеята узрява у семейството на Милка Панайотова от близо 10 години, а за зетьовете й това е и хоби.

Някои са ловци, други са рибари, а трети – винари, шегува се Костадин Стефанов.

Винарната е създадена със собствени средства. Семейството купува на търг помещения в сградата, където се намира и кметството. Засега се използва около една четвърт от капацитета на избата, който е до 100 тона. Гроздето се добива от собствени лозови масиви, близо 70 дка. Надеждите са в следващите години производството на вино да нарасне. Проблем се оказва обаче липсата на работна ръка. Затова и често се налага семейството  да опира до помощта на приятели.

Димитровче, вино

Стилизирано цвете е символът на етикета, който ще отличава винарска изба „Димитровче” на пазара.

Подготвяме серия „Астер”, разказаха още от семейната изба. Повечето хора, които не са от тук, свързват селото не с основателя на селището – Димитър, а с цветето „димитровче”, чието латинско наименование е Aster amellus. Затова и серията ще се казва така.

„Навсякъде виждаме пазар за произведеното от нас вино”, оптимист е Костадин Стефанов, въпреки че селото остава малко встрани от туристическия поток, съсредоточен основно към селата Мезек и Маточина.

„Имаме планове с други хора от селото, които имат интерес да изградят винарни. Може би четири-пет в следващите години. Идеята ни е, понеже няма други забележителности, Димитровче да се превърне в една мини винена дестинация. За една винарна може и да не се разходиш, но като има пет – значи нещо тука се случва.”

В последните години Димитровче се превърна в дестинация номер едно за качествено грозде в България, твърди още Костадин Стефанов. Ако някой иска да си купи качествено грозде идва тук. Има много гроздопроизводители.

Атанас Стефанов, Димитровче, кмет
Кметът на Димитровче Атанас Стефанов и Костадин Стефанов

Близо 2 хил. дка са лозовите масиви на селото. Радва ни инвестицията, защото е първата в Димитровче. До края на годината се очаква да има още две винарни, каза кметът Атанас Стефанов, който също присъства на откриването.

В селото отбелязаха Трифон Зарезан и „зарязаха” лозята в събота, за да могат повече хора да се съберат и да вдигнат наздравица за добра реколта.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...