В Димитровче откриха първата винарна

0

Още четири семейни изби се очаква да отворят врати в следващите години

В свиленградското село Димитровче откриха първата винарна. Винарска изба „Димитровче” отвори врати в навечерието на един от най-тачените празници Трифон Зарезан. Обектът беше осветен от гебранския свещеник – отец Георги, който в края на ритуала връчи на собствениците икона на Свети Атанасий, считан за покровител на селото, а гостите имаха възможност да опитат от първите произведени вина – бяло, червено и розе, реколта 2016 г.

винарна, Димитровче,

Залагаме на традиционни сортове грозде – мерло, димят, сира, по утвърдена технология, разказа един от двигателите на семейната инвестиция – Костадин Стефанов. В този район има отлични условия за отглеждането на качествено грозде и производството на качествено вино, обясни той. Над 300 слънчеви дни в годината, висока слънчева радиация, над 3 месеца без дъжд, което е предпоставка за висока захарност на гроздето и направата на силно и хубаво вино.

Идеята узрява у семейството на Милка Панайотова от близо 10 години, а за зетьовете й това е и хоби.

Някои са ловци, други са рибари, а трети – винари, шегува се Костадин Стефанов.

Винарната е създадена със собствени средства. Семейството купува на търг помещения в сградата, където се намира и кметството. Засега се използва около една четвърт от капацитета на избата, който е до 100 тона. Гроздето се добива от собствени лозови масиви, близо 70 дка. Надеждите са в следващите години производството на вино да нарасне. Проблем се оказва обаче липсата на работна ръка. Затова и често се налага семейството  да опира до помощта на приятели.

Димитровче, вино

Стилизирано цвете е символът на етикета, който ще отличава винарска изба „Димитровче” на пазара.

Подготвяме серия „Астер”, разказаха още от семейната изба. Повечето хора, които не са от тук, свързват селото не с основателя на селището – Димитър, а с цветето „димитровче”, чието латинско наименование е Aster amellus. Затова и серията ще се казва така.

„Навсякъде виждаме пазар за произведеното от нас вино”, оптимист е Костадин Стефанов, въпреки че селото остава малко встрани от туристическия поток, съсредоточен основно към селата Мезек и Маточина.

„Имаме планове с други хора от селото, които имат интерес да изградят винарни. Може би четири-пет в следващите години. Идеята ни е, понеже няма други забележителности, Димитровче да се превърне в една мини винена дестинация. За една винарна може и да не се разходиш, но като има пет – значи нещо тука се случва.”

В последните години Димитровче се превърна в дестинация номер едно за качествено грозде в България, твърди още Костадин Стефанов. Ако някой иска да си купи качествено грозде идва тук. Има много гроздопроизводители.

Атанас Стефанов, Димитровче, кмет
Кметът на Димитровче Атанас Стефанов и Костадин Стефанов

Близо 2 хил. дка са лозовите масиви на селото. Радва ни инвестицията, защото е първата в Димитровче. До края на годината се очаква да има още две винарни, каза кметът Атанас Стефанов, който също присъства на откриването.

В селото отбелязаха Трифон Зарезан и „зарязаха” лозята в събота, за да могат повече хора да се съберат и да вдигнат наздравица за добра реколта.

Previous articleКукерски празник за втора поредна година в Мезек
Next articleПриключиха дейностите по проекта на МИГ Свиленград ареал за разработване на стратегия за местно развитие

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...