Заради аварии: Мътилка потече от чешмите

0

Две поредни аварии са причина за мътната вода, потекла от чешмите през последните дни, съобщиха от водното дружество в отговор на въпрос на svilengrad24. Снимки с оцветената в кафявата гама живителна течност, заснети от свиленградчани, предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи в понеделник вечерта.

„Водата от чешмата в 18,10 часа! Да се зачуди човек защо плащаме една от най-високите такси в страната – дали заради цвета, или заради състава ѝ”, пише Анета Георгиева. „Според мен гражданите трябва да се организират и да се обърнат към някоя от медиите или Господари на ефира, пише друг потребител. Това е подигравка с хората. Нямаше ли идея да се направи водоснабдяване независимо от ВиК Хасково и да не е помпено, което оскъпява водата, а да е близо и гравитачно. Или това са били само предизборни обещания!?”

Коментарите продължават с констатацията: „Има ценни метали вътре” и други, които успешно могат да заместят рекламен слоган – „Микс от витамини и минерали и цялата таблица Менделеева. Преборва щама Хонгонг”.

Двете аварии са били в района на кв. Простор и улица Освобождение /ромската махала/, като втората е засегнала главен водопровод, съобщиха от дружеството. Ремонтът е бил сериозен, пред Освобождание №6 като районът все още е отцепен. Водоподаването е било нарушено за няколко часа, а водата е пусната около 18.00 часа. При обратното потичане се получава и помътняване на водата, коментираха от ВиК.

Това е поредният път в който мътилката, потекла от чешмите предизвиква оживени коментари сред свиленградчани. В Хасковско цената на водата е сред най-високите в страната, по 3.00 лв. на кубик. Опитът на Свиленград за отцепване и създаване на собствено ВиК се оказаха безуспешни, тъй като държавната политика в сектора през последните четири-пет години беше насочена към окрупняването му. Бяха създадени мега дружества, а община Свиленград стана част от Асоциацията на ВиК – Хасково. През май 2016 г. самостоятелното водното дружество на Димитровград също влезе в нея с решение на общинския си съвет. Един от основните мотиви беше, че консолидацията ще позволи да се кандидатства по ОП„Околна среда“  и да се инвестира по приоритетни обекти, а повишението на цената на водата се изчислява от Комисията за енергийно и водно регулиране и не зависи от местната власт. Според експерти обаче в инвестиционната програма на дружеството, представена в края на миналата година липсва конкретика и реални мерки за намаляване на общите загуби. Така ги плащат всички, въпреки че в централната градска част на Свиленград, както и в някои квартали на града, водопроводът бе подменен.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...