Заради аварии: Мътилка потече от чешмите

0

Две поредни аварии са причина за мътната вода, потекла от чешмите през последните дни, съобщиха от водното дружество в отговор на въпрос на svilengrad24. Снимки с оцветената в кафявата гама живителна течност, заснети от свиленградчани, предизвикаха бурни коментари в социалните мрежи в понеделник вечерта.

„Водата от чешмата в 18,10 часа! Да се зачуди човек защо плащаме една от най-високите такси в страната – дали заради цвета, или заради състава ѝ”, пише Анета Георгиева. „Според мен гражданите трябва да се организират и да се обърнат към някоя от медиите или Господари на ефира, пише друг потребител. Това е подигравка с хората. Нямаше ли идея да се направи водоснабдяване независимо от ВиК Хасково и да не е помпено, което оскъпява водата, а да е близо и гравитачно. Или това са били само предизборни обещания!?”

Коментарите продължават с констатацията: „Има ценни метали вътре” и други, които успешно могат да заместят рекламен слоган – „Микс от витамини и минерали и цялата таблица Менделеева. Преборва щама Хонгонг”.

Двете аварии са били в района на кв. Простор и улица Освобождение /ромската махала/, като втората е засегнала главен водопровод, съобщиха от дружеството. Ремонтът е бил сериозен, пред Освобождание №6 като районът все още е отцепен. Водоподаването е било нарушено за няколко часа, а водата е пусната около 18.00 часа. При обратното потичане се получава и помътняване на водата, коментираха от ВиК.

Това е поредният път в който мътилката, потекла от чешмите предизвиква оживени коментари сред свиленградчани. В Хасковско цената на водата е сред най-високите в страната, по 3.00 лв. на кубик. Опитът на Свиленград за отцепване и създаване на собствено ВиК се оказаха безуспешни, тъй като държавната политика в сектора през последните четири-пет години беше насочена към окрупняването му. Бяха създадени мега дружества, а община Свиленград стана част от Асоциацията на ВиК – Хасково. През май 2016 г. самостоятелното водното дружество на Димитровград също влезе в нея с решение на общинския си съвет. Един от основните мотиви беше, че консолидацията ще позволи да се кандидатства по ОП„Околна среда“  и да се инвестира по приоритетни обекти, а повишението на цената на водата се изчислява от Комисията за енергийно и водно регулиране и не зависи от местната власт. Според експерти обаче в инвестиционната програма на дружеството, представена в края на миналата година липсва конкретика и реални мерки за намаляване на общите загуби. Така ги плащат всички, въпреки че в централната градска част на Свиленград, както и в някои квартали на града, водопроводът бе подменен.

Previous article49-годишен мъж изчезна безследно навръх нова година
Next articleУчениците се връщат на училище утре

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...