12 скочиха в ледената Марица за кръста на Богоявление

0

Колоездачът Дамян Костадинов пръв стигна до Христовия символ

12 смелчаци се хвърлиха в ледените води на Марица на днешния светъл празник Богоявление. Пръв до разпятието стигна 21-годишният колоездач Дамян Костадинов, който за четвърти път участва в ритуала, а за втори път успява да спаси Христовия символ. За пръв път Дамян, който в спортната си биография има куп медали от републикански първенства, се пребори за кръста през 2013 г.

Правя това за здраве, каза Дамян като си пожела и тази година то да го съпътства. Младежът пожела по-мирна и спокойна година за всички, година без атентати, насилие и агресия.

Ритуалът извършиха архийерейският наместник отец Константин и свещеникът на църквата в кв. Гебран – отец Георги. Кръстът беше запратен по-навътре в реката, което направи борбата за него по-атрактивна за стотиците свиленградчани, дошли на стария мост, въпреки минусовите температури, снеговалежа и студения вятър край реката.

За да се подготвят за студа и температура на водата от около минус 7 градуса, желаещите да скочат във водата минаха през климатизиране, мазане с мас и с по една-две солидни глътки червено вино. Част от желаещите да скочат във водата имаха опит от предишни години, имаше и такива, които идват за ритуала за пръв път. От водите на реката с кръста са излизали още граничният полицай Христо Малянов, Атанас Димитров и Веселин Битлиев, които и този път не пропуснаха да се включат.

След спасяването на кръста, част от младежите изиграха традиционното мъжко хоро.

На церемонията присъстваха кмета на Свиленград – Георги Манолов и председателят на общинския съвет Никола Динков. Новоизбраният митрополит Киприан си остана в Стара Загора. Предшественикът му митрополит Галактион традиционно идваше в Свиленград на Богоявление.

На днешния 6 януари имен ден ще отбележат 95 свиленградчани, носещи името Йордан и 84 свиленградчанки с името Йорданка. Повод да почерпят имат и онези, които носят имената Божан, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Утре е Ивановден.

 

Previous articleСвиленград от високо
Next articleУдължават ваканцията на учениците с още два дни

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...