12 скочиха в ледената Марица за кръста на Богоявление

0

Колоездачът Дамян Костадинов пръв стигна до Христовия символ

12 смелчаци се хвърлиха в ледените води на Марица на днешния светъл празник Богоявление. Пръв до разпятието стигна 21-годишният колоездач Дамян Костадинов, който за четвърти път участва в ритуала, а за втори път успява да спаси Христовия символ. За пръв път Дамян, който в спортната си биография има куп медали от републикански първенства, се пребори за кръста през 2013 г.

Правя това за здраве, каза Дамян като си пожела и тази година то да го съпътства. Младежът пожела по-мирна и спокойна година за всички, година без атентати, насилие и агресия.

Ритуалът извършиха архийерейският наместник отец Константин и свещеникът на църквата в кв. Гебран – отец Георги. Кръстът беше запратен по-навътре в реката, което направи борбата за него по-атрактивна за стотиците свиленградчани, дошли на стария мост, въпреки минусовите температури, снеговалежа и студения вятър край реката.

За да се подготвят за студа и температура на водата от около минус 7 градуса, желаещите да скочат във водата минаха през климатизиране, мазане с мас и с по една-две солидни глътки червено вино. Част от желаещите да скочат във водата имаха опит от предишни години, имаше и такива, които идват за ритуала за пръв път. От водите на реката с кръста са излизали още граничният полицай Христо Малянов, Атанас Димитров и Веселин Битлиев, които и този път не пропуснаха да се включат.

След спасяването на кръста, част от младежите изиграха традиционното мъжко хоро.

На церемонията присъстваха кмета на Свиленград – Георги Манолов и председателят на общинския съвет Никола Динков. Новоизбраният митрополит Киприан си остана в Стара Загора. Предшественикът му митрополит Галактион традиционно идваше в Свиленград на Богоявление.

На днешния 6 януари имен ден ще отбележат 95 свиленградчани, носещи името Йордан и 84 свиленградчанки с името Йорданка. Повод да почерпят имат и онези, които носят имената Божан, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Утре е Ивановден.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...