Производителите на тютюн се разбраха за националните доплащания

0

Тютюнопроизводителите и министерството на земеделието са разбраха. След близо 10-часови преговори, по думите на стопаните, се е стигнало до справедливо разпределение на 107-те милиона лв. национални доплащания.

Именно заради държавната помощ през февруари тютюнджиите обявиха, че се вдигат на бунт и ще блокират граници. Според тях разпределението на средствата за сектора ги дели на малки и големи.

Близо 40 излъчени представители на тютюнопроизводители от всички сортови групи от страната се срещнаха отново с екип от Министерството на земеделието, информират от Инициативния комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010. След часове дебат и различни гледни точки се стигнало и до приемливо решение.

За пръв път получаваме толкова компетентно и експертно отношение в лицето на земеделския министър Десислава Танева и зам.-министъра Цветан Димитров, които в 9-часово заседание в сградата на МЗХ с 34 излъчени представители на браншовите организации дебатираха и търсиха решение, което да бъде полезно на всички производители – от най-малкия до най-големия“, се казва в декларация, разпратена до медиите.

Различията се появили в разпределението на средствата в сортовата група “Басми”. При него държавата ще доплаща за количества до 1000 кг по 3,09 лева за кило продукция, до 2000 кг по 3 лв., а над 2000 кг по 2 лв. Целият обем от сорта „Каба кулак” ще се доплаща по 1,58 лв., за “Бърлей” по 1,15 лв., а за „Вирджиния” – 0,92 лв. за килограм.

Previous articleКандидат-митничарите на изпит за 20-те места в Свиленград
Next articleИвайло Калоянчев замества баща си в „Г-н Ганьо Балкански”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...