Производителите на тютюн се разбраха за националните доплащания

0

Тютюнопроизводителите и министерството на земеделието са разбраха. След близо 10-часови преговори, по думите на стопаните, се е стигнало до справедливо разпределение на 107-те милиона лв. национални доплащания.

Именно заради държавната помощ през февруари тютюнджиите обявиха, че се вдигат на бунт и ще блокират граници. Според тях разпределението на средствата за сектора ги дели на малки и големи.

Близо 40 излъчени представители на тютюнопроизводители от всички сортови групи от страната се срещнаха отново с екип от Министерството на земеделието, информират от Инициативния комитет към Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010. След часове дебат и различни гледни точки се стигнало и до приемливо решение.

За пръв път получаваме толкова компетентно и експертно отношение в лицето на земеделския министър Десислава Танева и зам.-министъра Цветан Димитров, които в 9-часово заседание в сградата на МЗХ с 34 излъчени представители на браншовите организации дебатираха и търсиха решение, което да бъде полезно на всички производители – от най-малкия до най-големия“, се казва в декларация, разпратена до медиите.

Различията се появили в разпределението на средствата в сортовата група “Басми”. При него държавата ще доплаща за количества до 1000 кг по 3,09 лева за кило продукция, до 2000 кг по 3 лв., а над 2000 кг по 2 лв. Целият обем от сорта „Каба кулак” ще се доплаща по 1,58 лв., за “Бърлей” по 1,15 лв., а за „Вирджиния” – 0,92 лв. за килограм.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...