Селата пак без вода

0

За пореден път Марица заля помпената станция в Момково и остави „на сухо” 13 села от община Свиленград. Без водоснабдяване са Момково, Димитровче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб, Щит. За селата и бежанският център в село Пъстрогор е осигурена водоноска.

В последните месеци, при всяко покачване на нивото на Марица, водата прелива през скъсаната преди повече от две години дига в района, и застрашава съоръжението. След това са необходими дни, за да се оттече разлива и да може да се пусне в експлоатация помпената станция.

При последното наводняване стана ясно, че все пак „Напоителни системи” ще ремонтират дигата. За това обаче се очаква по-сухо време и понижени водни количества.

Река Марица при Свиленград повишава плавно нивото си и се оттича плавно, сочат наблюденията на противопожарната служба. Водният стълб е под критичния праг. До измервателната станция той е около 4 м. При стария мост, след снощното покачване с около 20 см, нивото на реката бележи застой на 270 см.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че при Свиленград оранжевия праг на предупреждение ще се запази до късния следобед днес.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...