Селата пак без вода

0

За пореден път Марица заля помпената станция в Момково и остави „на сухо” 13 села от община Свиленград. Без водоснабдяване са Момково, Димитровче, Костур, Левка, Михалич, Младиново, Мустрак, Пашово, Пъстрогор, Райкова могила, Сладун, Чернодъб, Щит. За селата и бежанският център в село Пъстрогор е осигурена водоноска.

В последните месеци, при всяко покачване на нивото на Марица, водата прелива през скъсаната преди повече от две години дига в района, и застрашава съоръжението. След това са необходими дни, за да се оттече разлива и да може да се пусне в експлоатация помпената станция.

При последното наводняване стана ясно, че все пак „Напоителни системи” ще ремонтират дигата. За това обаче се очаква по-сухо време и понижени водни количества.

Река Марица при Свиленград повишава плавно нивото си и се оттича плавно, сочат наблюденията на противопожарната служба. Водният стълб е под критичния праг. До измервателната станция той е около 4 м. При стария мост, след снощното покачване с около 20 см, нивото на реката бележи застой на 270 см.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че при Свиленград оранжевия праг на предупреждение ще се запази до късния следобед днес.

Previous articleИвайло Калоянчев замества баща си в „Г-н Ганьо Балкански”
Next articleСвиленград изпраща високопроходима техника за бедстващия Ивайловград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...