Арх. Каразлатева: Старият мост има всички качества да влезе в ЮНЕСКО

0

Сводестият мост „Мустафа паша” при Свиленград има всички качества да кандидатства за вписване в листата на ЮНЕСКО. Това заяви архитектът от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата – Мария Каразлатева. Експертът представи на обществено обсъждане изготвения проект на План за опазване и управление на средновековния мост, част от проекта за реставрация и експониране на вековното съоръжение.

Арх. Каразлатева обясни, че мостът на Дрина при Вишеград, който Иво Андрич увековечава в едноименното си произведение и получава за него Нобелова награда за литература, е под защитата на специалната организация на ООН за образование, наука и култура – ЮНЕСКО.

Мостът при Свиленград е доста по-дълъг и доста по-интересен от конструктивна гледна точка, посочи архитект Каразлатева. Там има известни нарушения на конструкцията, докато тук тя е напълно запазена, заяви тя и посочи данни за значимостта на моста, част от големия диагонален път /Виа Диагоналис/, свързващ Азия и Европа до ден днешен. Съоръжението е знаково и е отбелязано например в средновековна немска карта, допълни тя. И до днес той е познат с топографското си наименование – мостът „Мустафа паша”, дадено му заради създателя му, въпреки че сред свиленградчани той е познат като Старият мост.

Най-рано след две-три години може да стане вписването на моста в листата на ЮНЕСКО, ако общината реши да кандидатства, стана ясно от думите на специалиста. Изготвеният план за опазване и управление  ще трябва да мине през Министерството на културата, през сесия на общински съвет в Свиленград, експерти да изготвят мотивирано искане за вписване в индикативната листа на България, като имат предвид реставрацията, консервацията и социализацията на архитектурния паметник. След това специалисти от световната културна организация трябва да проверят на място обстоятелствата и да докладват на първата следваща сесия на организацията.

От 2003 г. каменният мост е паметник на културата от национално значение. Ако архитектурният паметник е под защитата на ЮНЕСКО, от там ще финансират рекламата и необходимите за опазването на моста специалисти, стана ясно още по време на обсъждането.

Ще трябва да бъде определена и граница на защитената територия около моста. Очаква се в нея да важат определени предписания на световната организация относно оформянето на оградите, сградите и озеленяването, за да не се отнема от великолепието на моста.

В проекто плана за опазване и управление на стария мост се препоръчва още да се извършат археологически проучвания, за да се попълни информацията за района, на който е имало още кервансарай, джамия и хамам /стара турска баня – единствената запазена от комплекса около моста/. Чрез съвременни методи  могат да бъдат заснети и разкрити автентични доказателства за  местоположението на архитектурните обекти.

Общият устройствен план на града е добре да предвиди още една възможност за развитието на града в посока север-юг, превръщайки моста в ядро на това развитие, по течението на реката, посочват специалистите. Сред препоръките за управление на моста е и създаването на маршрути с плоскодънна лодка, за да може да се види великолепната каменна пластика, която мостът притежава.

Списъкът на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО включва обекти с изключително значение за човечеството, а тяхното съхраняване и опазване се счита за приоритет. В този списък са включени девет български обекта – седем културни и два природни. Това са Рилски манастир, Мадарски конник, Боянска църква, Ивановски скални църкви, Казанлъшка гробница,  Свещарска гробница, Стария Несебър, Национален парк Пирин, Резерватът Сребърна, Бистришките баби и нестинарството.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...