Обезопасиха за птици над 200 електрически стълба

0

Над 200 електрически стълба бяха обезопасени в рамките на съвместна инициатива между Зелени Балкани и EVN България. Сътрудниците от Клиентски център Свиленград монтираха изолации на опасните за птиците съоражения.

Рисковите за птиците стълбове са разположени на територията на защитена зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Обезопасени са тези в района на проекта на Зелени Балкани „Възстановяване на белошипата ветрушка“.  По този начин ще се осигурят безопасни условия не само за белошипите ветрушки, но и други видове като царски орли, щъркели и други птици, които често използват елементите от електроразпределителната мрежа като места за кацане, почивка или дори гнездене.
От „Зелени Балкани” допълват, че в рамките на тези дейности предстои да бъдат обезопасени още около 100 други стълба на територията защитена зона „Бяла река“ в обхвата на община Ивайловград и защитена зона „Крумовица“ в района на община Крумовград. По този начин не само ще се редуцира броя на птиците, които стават жертва на необезопасени стълбове и проводници в тези райони, но също така ще се намалят и случаите, в които електричеството бива прекъснато в резултат на сблъсък на птици с елементи от електроразпределителната мрежа.

Зелени Балкани и EVN България, работят съвместно в тази насока от дълги години, като двете организации са осъществили различни инициативи – изолиране на електрически стълбове и проводници, обезопасяване на щъркелови гнезда, спасяване на бедстващи щъркели, организиране и провеждане на обучения за повишаване на капацитета на експертите и др. Зелени Балкани благодари на екипите на Клиентски център Свиленград и Клиентски център Крумовград на EVN България, работещи по обезопасяването на стълбовете от електроразпределителната мрежа.

Previous articleТенисистът ни Денислав Проданов стана част от ТК „Авеню”
Next articleОсъдиха турчинът, опитал да подкупи полицаи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...