Започна ваксинирането на овцете срещу „син език”

0

Днес започна масовото ваксиниране на животни срещу болестта „син език”. Имунизацията тръгна от крайграничните села Маточина и Варник и ще продължи във вътрешността. Над 5000 овце на над 140 регистрирани фермери в цялата община ще бъдат инжектирани до края на този месец. Втори етап на имунизация ще има за говедата.

Целта е животните да изградят траен имунитет срещу ухапването от дребния вид комар – куликоиди, разпространяващ „син език”, а стопаните да претърпят минимални загуби. Заболяването не е опасно за хората, но може да бъде смъртоносно за овцете и говедата. То се разпространява в години на висока влажност, когато и популацията на комарите е по-сериозна.

Миналото лято „синият език” тръгна от Ивайловградското село Мандрица и „удари” няколко области на страната. Заразени животни имаше в много населени места в Пловдивско, Ямболско, Ловешко, Хасковско, Бургаско, Русенско.

В община Свиленград над 100 преживни животни бяха покосени от болестта, което нанесе щети и на местните животновъди. Най-засегнати бяха селата Студена, Дервиш могила и Мезек.

Министерството на земеделието и храните отдели допълнително 4 млн. лв. за купуване на ваксината, която трябва да предпази и от икономически щети. Тя е безплатна за фермерите. За да бъдат ваксинирани животните, те трябва да са маркирани. Подобно масово ваксиниране на животни не е провеждано в страната от 1996 година, уточняват от Агенцията по безопасност на храните.

Пробна ваксинация в община Свиленград беше извършена на 4 март. Инжектирани бяха 50 овце, които са показали поносимост към ваксината.

Previous articleСвиленград изпраща високопроходима техника за бедстващия Ивайловград
Next articleОбсъждат с граждани плана за градско развитие до 2020 година

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...