Започна ваксинирането на овцете срещу „син език”

0

Днес започна масовото ваксиниране на животни срещу болестта „син език”. Имунизацията тръгна от крайграничните села Маточина и Варник и ще продължи във вътрешността. Над 5000 овце на над 140 регистрирани фермери в цялата община ще бъдат инжектирани до края на този месец. Втори етап на имунизация ще има за говедата.

Целта е животните да изградят траен имунитет срещу ухапването от дребния вид комар – куликоиди, разпространяващ „син език”, а стопаните да претърпят минимални загуби. Заболяването не е опасно за хората, но може да бъде смъртоносно за овцете и говедата. То се разпространява в години на висока влажност, когато и популацията на комарите е по-сериозна.

Миналото лято „синият език” тръгна от Ивайловградското село Мандрица и „удари” няколко области на страната. Заразени животни имаше в много населени места в Пловдивско, Ямболско, Ловешко, Хасковско, Бургаско, Русенско.

В община Свиленград над 100 преживни животни бяха покосени от болестта, което нанесе щети и на местните животновъди. Най-засегнати бяха селата Студена, Дервиш могила и Мезек.

Министерството на земеделието и храните отдели допълнително 4 млн. лв. за купуване на ваксината, която трябва да предпази и от икономически щети. Тя е безплатна за фермерите. За да бъдат ваксинирани животните, те трябва да са маркирани. Подобно масово ваксиниране на животни не е провеждано в страната от 1996 година, уточняват от Агенцията по безопасност на храните.

Пробна ваксинация в община Свиленград беше извършена на 4 март. Инжектирани бяха 50 овце, които са показали поносимост към ваксината.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...