Обсъждат с граждани плана за градско развитие до 2020 година

0

Близо 58 млн. лв. по 41 проекта ще бъдат налети в Свиленград до 2020 година, според плана за градско развитие. Обсъждането му с граждани е в четвъртък, 12 март, от 15.00 часа в малката зала на общината.

Планът се разработва от общината в рамките на проект по оперативна програма Регионално развитие. Вече около година се провеждат обсъждания и се правят анкети сред различни групи граждани и местния бизнес, правят се анализи от външни експерти относно развитието на градския център в следващите години.

От направените предложения в последния вариант на интегрирания план останаха 41 проекта, които ще бъдат подложени на обсъждане с жителите на Свиленград. Направените от тях препоръки ще бъдат представени на общинския съвет, а след това планът ще бъде внесен в регионалното министерство.

51 на сто от средствата, се предлага да отидат в обновяване на градската среда. Инвестиции се предвиждат още за устойчиво развитие, енергийна ефективност, в социалната сфера и др.

Сред интересните идеи е превръщането на стар напоителен канал в гребен канал, който ще играе още ролята на байпас и ще предпазва от наводнение, изграждането на пътна връзка между магистрала Марица и новата индустриална зона в района на Момково, обновяването на пешеходната улица на града.

Предлага се по европейските програми да се подмени ВиК мрежата и да се асфалтират улиците в две зони, които до този момент не са били обект на проектно предложение. Те са в района на кварталите Простор и Изгрев, и в района на Граничар.

В плана до 2020 година влиза още и изграждането на новата детска градина „Снежанка”, ремонти на неремонтирани училища и детски градини.

По различни проекти се предвижда още подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо, а сред останалите мерки в градската среда и културата са реставрацията на стария мост и изграждането на новата библиотека в сградата на стария съвет, до полицията.

Previous articleЗапочна ваксинирането на овцете срещу „син език”
Next articleЗатвориха заради свличане стария път за Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...