Обсъждат с граждани плана за градско развитие до 2020 година

0

Близо 58 млн. лв. по 41 проекта ще бъдат налети в Свиленград до 2020 година, според плана за градско развитие. Обсъждането му с граждани е в четвъртък, 12 март, от 15.00 часа в малката зала на общината.

Планът се разработва от общината в рамките на проект по оперативна програма Регионално развитие. Вече около година се провеждат обсъждания и се правят анкети сред различни групи граждани и местния бизнес, правят се анализи от външни експерти относно развитието на градския център в следващите години.

От направените предложения в последния вариант на интегрирания план останаха 41 проекта, които ще бъдат подложени на обсъждане с жителите на Свиленград. Направените от тях препоръки ще бъдат представени на общинския съвет, а след това планът ще бъде внесен в регионалното министерство.

51 на сто от средствата, се предлага да отидат в обновяване на градската среда. Инвестиции се предвиждат още за устойчиво развитие, енергийна ефективност, в социалната сфера и др.

Сред интересните идеи е превръщането на стар напоителен канал в гребен канал, който ще играе още ролята на байпас и ще предпазва от наводнение, изграждането на пътна връзка между магистрала Марица и новата индустриална зона в района на Момково, обновяването на пешеходната улица на града.

Предлага се по европейските програми да се подмени ВиК мрежата и да се асфалтират улиците в две зони, които до този момент не са били обект на проектно предложение. Те са в района на кварталите Простор и Изгрев, и в района на Граничар.

В плана до 2020 година влиза още и изграждането на новата детска градина „Снежанка”, ремонти на неремонтирани училища и детски градини.

По различни проекти се предвижда още подмяна на уличното осветление с енергоспестяващо, а сред останалите мерки в градската среда и културата са реставрацията на стария мост и изграждането на новата библиотека в сградата на стария съвет, до полицията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...