Новият председател на съда в Свиленград встъпи в длъжност

0

Съдия Живка Петрова пое ръководството на Районен съд Свиленград. Днес магистратът от Районния съд в Пловдив встъпи официално в длъжност. Броени минути след като председателят на Окръжен съд Хасково – Миглена Тянкова, я представи на съдиите в граничния град, съдия Петрова се срещна и с медиите. Окръжният шеф подчерта, че работата в Районен съд Свиленград е доста натоварена и специфична, заради двете граници – една вътрешна и една външна за ЕС, както и заради делата с чужденци. И пожела на новият председател успешен мандат, който да изкара докрая, както и да успее да създаде спокойна атмосфера на работа.

„Аз съм емоционално свързана със Свиленград и не ми е безразлично какво се случва в този съд и какво е отношението на обществеността към случващото се в него”, заяви съдия Живка Петрова, която е редом от тук, но е по-позната сред свиленградчани с моминското си име – Кандузова.

„В концепцията, с която съм кандидатствала за длъжността, съм си поставила конкретни цели и мерки, които са прагматични, допълни тя. Доста от тях съм взаимствала от съда, в който работех и където вече са приложени успешно. Смятам, че ще доведат до подобряване на правораздавателната дейност, до едно по-открито, по-качествено и по-достъпно правосъдие.”

Живка Петрова съобщи още, че ще работи в посока към повече прозрачност в работата на съда и ще определи лице, което да отговаря за връзките с обществеността.

Тъй като самата тя е гледала основно граждански дела, в следващите месеци ще определи ръководител на наказателен отдел.

„Тази мярка не смятам да я приложа незабавно, преди да се запозная ситуацията. За мен е важно да разговарям с всеки едни от съдиите, в частност с тези, разглеждащи наказателни дела, след което ще бъде определен ръководител на наказателно отделение. Но това ще стане не без участието на общото събрание на съдиите. Тогава ще преценя”, коментира съдия Петрова.

Наказателни дела гледат временно изпълняващият длъжността председател на Районен съд Свиленград – Христо Георчев, екс председателят – Елена Тодорова и Недялко Паталов. Днес от тримата магистрати само Тодорова беше на работа. Паталов и Георчев били в болнични, обясни Миглена Тянкова. Целият съдебен състав обаче, с гражданските съдии, съдебния изпълнител и административния съдия, присъстваха на представянето на Петрова, както и районният прокурор, уточни Тянкова.

Кандидати за поста председател на Районен съд Свиленград бяха Христо Георчев и Живка Петрова. Георчев има зад гърба си мандат като шеф на съда. Това е третата конкурсна процедура, в която участва. В нея той беше подкрепен от колегите си от Районния съд. Във Висшия съдебен съвет обаче се разрази диспут около неговата кандидатура. Беше коментирано, на базата на публикации в медиите, че Георчев е бил агент на ДС. Нещо, което го правело „зависим”.

„Съдия Петрова предложи иновативни методи”, коментира Галя Георгиева, член на ВСС, която присъства на всъпването й в длъжност.

„Защо подкрепих кандидатурата на Живка Петрова? Първо, защото сравних концепциите на двамата кандидати. Прецених, че на г-жа Петрова има повече иновативни идеи, а колегата Георчев нямаше особен напредък, сравнявайки концепцията му от 2013 – беше почти идентична. Когато един съдия кандидатсва за административен ръководител е редно да се обърне назад. И преценявайки ретроспективно биографиите, професионалния път на двамата, счетох, че по-достойният кандидат е Петрова. И по тази причина я подкрепих. Тя събра необходимият брой гласове. И е с изключително висок брой точки от атестацията – 99 от 100 възможни”, допълни Георгиева.

Петрова бе избрана с 8 гласа „за” от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след близо 4 часа изслушвания и дебати.

До избора на нов председател на съда в Свиленград се стигна, след като съдия Елена Тодорова подаде оставка на 21 юни тази година. С мотива – лични причини. Стана ясно обаче, че съдийката е бавила дела, не е осчетоводявала касови ордери, антидатирала е съдебни актове, не е поддържала книгите на съда в изряден вид, и има съмнения за случайното разпределение на делата.

„Г-жа Тодорова е подала оставка, коментира кадровикът от ВСС Галя Георгиева. Очевидно е имала причини да не успее да довърши мандата си. Иначе в нейната концепция имаше добри неща. Ако някой иска да очерни работа на този съд, нека не го прави. Защото има акт на инспектората, последната проверка е за 2015, 2014 г., когато предс. е била  г-жа Тодорова, където отзивитие за работата на гражданската колегия са отлични. Това става най-напред с работата на съдиите, но и с организацията на работата, която един административен ръководител осигурява.

Георгиева повтори, че членовете на Висшия съдебен съвет нямат право на инициатива за дисциплинарно производство.

„Такава инициатива е в правомощията на предс. на Окръжния съд, на съдия Тянкова, и на Министъра на правосъдието, заяви тя. Няма да коментирам нищо свързано с проверката на работата на съдия Тодорова, защото, ако се стигне до образуване на дисципилнарно производство, фактите по него не са публични”.

Живка Петрова е на 41 години, родом от Свиленград. От 1999 г. до 2002 г. е работила като юрисконсулт в ОбА Свиленград, включително и като главен юрисконсулт. От 2002 до 2004 г. е била адвокат в АК Хасково. Била е съдия по вписванията в Районен съд Свиленград. До 2007 е била съдия по вписванията в РС Пловдив. След това печели конкурс за съдия и е наначена в РС Пловдив. Има общо 18 години юридически стаж и над 9 години съдийски.

Previous articleВ Свиленград: Генерал Румен Радев печели убедително над Цецка Цачева
Next articleДнес е Архангеловден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...