Превозвачи затапиха пункт Капитан Андреево заради лоша организация

0

Превозвачи блокираха днес за два часа пункт Капитан Андреево. Протестът им беше обявен да започне в 10 часа и да продължи до 12 часа с жива верига. Подобни протести имаше на още пет пункта в страната. Недоволството на превозвачите е заради лошата организация на работата по границите. Те дадоха един месец срок на институциите трайно да разрешат проблема. И предупредиха, че ако времето за преминаване през граничните пунктове не намалее чувствително, ще продължат с протестите.

Опашки по границата с Турция винаги е имало, но в последните месеци положението е нетърпимо, коментираха собственици на транспортни фирми. Шофьорите чакат по 40-50 часа, за да преминат границата. До този момент никой не им е предоставил официално обяснение защо се налага това чакане. То обаче нанася огромни щети както на превозваческите фирми така и на българската икономика.

На много от местата край пътя, където се налага шофьорите да чакат, няма осигурени тоалетни, вода, нито обекти, от които може да се закупи храна. Това не само поставя превозвачите в „нечовешки условия“, но и нанася щети на българската икономика за стотици хиляди левове, твърдят от бранша.

Организаторите на протеста излязоха с декларация. Тя е подписана от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружение на българските превозвачи, транспортните компании, членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Съюза на транспортните работници и Асоциацията на българските износители.

Превозвачите считат, че съвсем нормалното време за преминаване през пунктовете към страни от ЕС е 2 часа, а за Турция и Сърбия – 4 часа.

Товарните камиони блокираха най-натоварените шест контролно-пропускателни пункта – ГКПП Капитан Андреево –  Капъкуле, Лесово – Хамзабейли, Кулата – Промахон, Дунав мост – Русе, Дунав мост – Видин и Калотина.

И в деня на протеста на ГКПП Капитан Андреево имаше опашка от пет километра. За два часа тя се увеличи с още 2. Припомняме, че при ремонта на граничния пункт със съседна Турция уверенията на властите бяха, че опашките ще се стопят.

Previous articleЕдин от задържаните за дрога през уикенда блъснал полицай
Next articleДвама в ареста за екшъна с дрогата и прегазения полицай

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...