„Паяк” отнася неправилно паркираните автомобили от днес

0

От днес „паяк” отвежда неправилно паркираните автомобили в Свиленград на наказателен паркинг. Репатриращият автомобил, пристигнал преди броени дни, вече дебне за нарушители, засече наш репортер.

„Опел”, паркиран при пощата, беше петият поред автомобил, „задържан” тази сутрин. По-рано до наказателния паркинг са били отведени автомобили, паркирани неправилно по улиците „3 март” и „Септемврийци” /центъра на града/.

Докато паякът отнасяше колата, в присъствието и на полицай, десетки любопитни се събраха, за да гледат. Повечето от тях се интересуваха къде не трябва да паркират пред пощата и защо точно този автомобил е бил вдигнат, тъй като до него имаше още 4 други коли.

Полицаят и общинският служители обясниха, че „Корса”-та е препречила достъпа до главната улица и така до нея при нужда не могат да стигнат линейка или полицейски автомобил. Да се паркира пред поставените бетонни блокчета, които препречват движението към главната, било допустимо.

Полицейските и общинските служители обясниха още, че шофьорите трябва да следят за табелата, която предупреждава, че паркираните след нея автомобили ги грози опасността „паяк”.

Друга част от хората пък коментираха, че отнасянето на автомобилите е ненужно. Според други то трябвало да бъде крайна мярка. Преди това към водачите на автомобили следвало първо да се отправя предупреждение. Как обаче това да се случва, не можаха да обяснят.

Припомняме, че през лятото, след дебати и специално създадена работна група, общинският съвет прие решение да бъде закупен „паяк”. Местният парламент определи и таксите за преместване на неправилно паркирани автомобили и тяхното освобождаване. За принудителното преместване собствениците на колите ще плащат 30 лв. Таксата става 15 лв., ако собственикът се появи преди колата да бъде отнесена. Престоят на специализирания паркинг ще се таксува по 2 лв. на час.

Нов момент в наредбата, влязла в сила от юни, е и въвеждането на служебен абонамент за запазване на паркомясто. Паркирането за гражданите си остана безплатно. Но с намерението в него да бъде въведен повече ред. Беше изчислено, че въвеждането на паяка ще излезе около 90 хил. лв.

Това е първият подобен автомобил, с който местната власт се опитва да се справи с проблема с неправилното паркиране в града. Преди няколко години за това се поставяха скоби. Наредбата обаче беше атакувана и през 2009 г. падна в съда. Основание за това стана буква в закона, според която скоби могат да бъдат поставяни при платено паркиране. В Свиленград обаче то е безплатно.

Въпреки многобройните разчертани паркоместа в града обаче, особено след ремонта на улиците в централната градска част, водачите масово недоволстват, че паркоместа на възлови муста продължават да не достигат. По-често обаче като причина за неправилното паркиране се посочва и манталитета на водачите, несвикнали да се съобразява с правилата.

Сега обаче ще се наложи за нарушението да се плаща солено. С данъка, при сравнително бърза организация от страна на водача, нарушението ще излиза около 50 лв. Наказателния паркинг, от който нарушителят ще може да си вземе обратно автомобила е в бившата складова база на Кореком в кв.“Изгрев“, ул.”Академик Желязков” №5.

Previous articleЗадържаха трима за 300 кг канабис
Next articleВласт и опозиция с взаимни обвинения за провала за ООН

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...