Честит празник, Свиленград!

0

С тържествена литургия за здраве и благоденствие в църквата „Света Троица” започва празничният Ден на Свиленград. На 5 октомври градът чества своето Освобождение от османско иго.

В резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес Свиленград, тогава Мустафа паша, остава под турска власт след Руско-турската война от 1878 г. За него Освобождението идва едва по време на Балканската война от 1912 г. Това става по време на първата битка в Балканската война – на 5 октомври 1912 г. Тогава 30-ти Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов, превзема турската военна крепост на връх Курткале /сега Шейновец/ в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград. На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертва на Балканската война – 14 български войни, дали живота си за свободата на поробените си сънародници.

В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. Всяка година свиленградчани показват своята почит към героите, полагайки венци и цветя пред паметника.

Навръх празника, в 14.00 часа, в обновения парк „Младежки” ще се проведе общоградската щафета за купа „5 октомври”. От 16.00 часа, на Колодрума ще има техническо водене на велосипед. В 18.00 часа започва фестивалът на духовите оркестри, който се провежда в Свиленград за втора поредна година.

Празничната програма продължава и в следващите два дни с организирано от Историческия музей събитие с участието на ученици под надслов „Свиленград – традиции, история, памет“ и образователното състезание „Играй и учи”.

За пръв път в Свиленград ще има Държавно първенство по кикбокс. То започва на 8 и ще продължи и на 9 октомври. Ще се проведе и шахматно състезание за деца и възрастни за купа „5 октомври”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...