Честит празник, Свиленград!

0

С тържествена литургия за здраве и благоденствие в църквата „Света Троица” започва празничният Ден на Свиленград. На 5 октомври градът чества своето Освобождение от османско иго.

В резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес Свиленград, тогава Мустафа паша, остава под турска власт след Руско-турската война от 1878 г. За него Освобождението идва едва по време на Балканската война от 1912 г. Това става по време на първата битка в Балканската война – на 5 октомври 1912 г. Тогава 30-ти Шейновски пехотен полк от Втора българска армия, водена от ген. Никола Иванов, превзема турската военна крепост на връх Курткале /сега Шейновец/ в Родопите. Това отваря пътя на българската войска и тя успява да влезе и освободи Свиленград. На този връх, който се намира на 30 км от Свиленград, са паднали първите жертва на Балканската война – 14 български войни, дали живота си за свободата на поробените си сънародници.

В чест на Шейновския полк, върхът е наречен Шейновец. В памет на героите е издигнат паметник-костница още през 1935 г. Всяка година свиленградчани показват своята почит към героите, полагайки венци и цветя пред паметника.

Навръх празника, в 14.00 часа, в обновения парк „Младежки” ще се проведе общоградската щафета за купа „5 октомври”. От 16.00 часа, на Колодрума ще има техническо водене на велосипед. В 18.00 часа започва фестивалът на духовите оркестри, който се провежда в Свиленград за втора поредна година.

Празничната програма продължава и в следващите два дни с организирано от Историческия музей събитие с участието на ученици под надслов „Свиленград – традиции, история, памет“ и образователното състезание „Играй и учи”.

За пръв път в Свиленград ще има Държавно първенство по кикбокс. То започва на 8 и ще продължи и на 9 октомври. Ще се проведе и шахматно състезание за деца и възрастни за купа „5 октомври”.

Previous articleСтартира празничната програма за Деня на Свиленград. В събота откриват Къщичка за книги. Очакваме Поли Генова
Next articleРазпространяват вирус от името на НАП

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...