Стартира празничната програма за Деня на Свиленград. В събота откриват Къщичка за книги. Очакваме Поли Генова

0

Стартира празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври. В продължение на десет дни организаторите са подготвили различни мероприятия. Гвоздеят на програмата се очаква да бъде Поли Генова, за която тази година беше доста успешна и заради отличното й представяне на Евровизия. Още – спортни мероприятия, опера, концерти могат да гледат свиленградчани през следващите дни.

Нова инициатива за града е откриването на първата Къщичка за книги. То е планирано за 1 октомври, в зелената площ „Сухата река”, от 11 часа. Организатори са членове на фондация „Изкуството да живеем” и Общинската библиотека.

На 3 октомври Държавната опера на Бургас ще представи две представления в салона на НЧ „Просвета – 1870”. За най-малките от 13.30 часа е детският мюзикъл „Алиса в страната на чудесата” от Александър Йосифов, а вечерта, от 19 часа, е оперетата от Йохан Щраус „Една нощ във Венеция”.

Възпоменателно честване под мотото „Живот за другите“ организират по повод 80 години от смъртта на д-р Страшимир Дочков Общинска библиотека и Исторически музей на 4 октомври, от 17 часа, в залата на музея.

В навечерието на празника е концертът на българска звезда от Евровизия Поли Генова. Тя ще огласи залата на НЧ „Просвета-1870” на 4 октомври, от 19 часа.

Празничният ден – 5 октомври, ще започне както винаги с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в църквата „Св. Троица”, в 10 часа.
За традиционното поклонение с поднасяне на венци и цветя на връх Шейновец тръгването е с осигурен от общината превоз от 10.45 ч., от храм „Св.Троица” и площад „5 октомври”.
Общоградската щафета за купа „5 октомври” ще се проведе в парк „Младежки”, от 14 часа.
От 18 часа започва фестивалът на духовите оркестри в салона читалище „Просвета-1870”.

На 6 октомври празничната програма продължава със „Свиленград – традиции, история, памет” – мултимедийна презентация на ученици, организирани от Историческия музей. За ученици от 1 до 8 клас е състезанието „Играй и учи”, което също ще се проведе в музея на 7 октомври, от 16 часа.

На 8 октомври в Спортната зала на Свиленград за пръв път ще се проведе Държавно първенство по кикбокс, което ще продължи и на следващия ден – 9 октомври. Организатори на голямото спортно събитие са Спортният клуб по кикбокс и Община Свиленград.

Първото събитие от празничния афиш бе откриването на националния пленер „Нарисувани усещания” от 17.30 часа в Арт галерията. Пленерът за втора година събира местни творци и художници от различни краища на България. В продължение на няколко дни те ще рисуват картини, вдъхновени от природата, културата и хората на Свиленградския край. Изложба с творбите на участниците ще бъде открита на 3 октомври.

Станалата вече традиционна историческа конференция по повод празника на града тази година бе на тема „Църковно и образователно дело в Тракия XV-XIX в.”. Тя събра учени от БАН – от Институт за балканистика с Център по тракология и Института за исторически изследвания, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, от регионалните музеи в Хасково и Благоевград, както и местни историци и краеведи с доклади по темата. Конференцията е организирана от Исторически музей Свиленград.
На 30 септември концертът на Фолклорен ансамбъл „Пазарджик” зарадва любителите на народната музика в салона на НЧ „Просвета-1870”.

Част от празничната програма е и музикално – втория фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години” от 10 часа на 1 и 2 октомври, читалище „Васил Левски – 1933”, кв. „Кап. Петко войвода”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...