Стартира празничната програма за Деня на Свиленград. В събота откриват Къщичка за книги. Очакваме Поли Генова

0

Стартира празничната програма за Деня на Свиленград – 5 октомври. В продължение на десет дни организаторите са подготвили различни мероприятия. Гвоздеят на програмата се очаква да бъде Поли Генова, за която тази година беше доста успешна и заради отличното й представяне на Евровизия. Още – спортни мероприятия, опера, концерти могат да гледат свиленградчани през следващите дни.

Нова инициатива за града е откриването на първата Къщичка за книги. То е планирано за 1 октомври, в зелената площ „Сухата река”, от 11 часа. Организатори са членове на фондация „Изкуството да живеем” и Общинската библиотека.

На 3 октомври Държавната опера на Бургас ще представи две представления в салона на НЧ „Просвета – 1870”. За най-малките от 13.30 часа е детският мюзикъл „Алиса в страната на чудесата” от Александър Йосифов, а вечерта, от 19 часа, е оперетата от Йохан Щраус „Една нощ във Венеция”.

Възпоменателно честване под мотото „Живот за другите“ организират по повод 80 години от смъртта на д-р Страшимир Дочков Общинска библиотека и Исторически музей на 4 октомври, от 17 часа, в залата на музея.

В навечерието на празника е концертът на българска звезда от Евровизия Поли Генова. Тя ще огласи залата на НЧ „Просвета-1870” на 4 октомври, от 19 часа.

Празничният ден – 5 октомври, ще започне както винаги с тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители в църквата „Св. Троица”, в 10 часа.
За традиционното поклонение с поднасяне на венци и цветя на връх Шейновец тръгването е с осигурен от общината превоз от 10.45 ч., от храм „Св.Троица” и площад „5 октомври”.
Общоградската щафета за купа „5 октомври” ще се проведе в парк „Младежки”, от 14 часа.
От 18 часа започва фестивалът на духовите оркестри в салона читалище „Просвета-1870”.

На 6 октомври празничната програма продължава със „Свиленград – традиции, история, памет” – мултимедийна презентация на ученици, организирани от Историческия музей. За ученици от 1 до 8 клас е състезанието „Играй и учи”, което също ще се проведе в музея на 7 октомври, от 16 часа.

На 8 октомври в Спортната зала на Свиленград за пръв път ще се проведе Държавно първенство по кикбокс, което ще продължи и на следващия ден – 9 октомври. Организатори на голямото спортно събитие са Спортният клуб по кикбокс и Община Свиленград.

Първото събитие от празничния афиш бе откриването на националния пленер „Нарисувани усещания” от 17.30 часа в Арт галерията. Пленерът за втора година събира местни творци и художници от различни краища на България. В продължение на няколко дни те ще рисуват картини, вдъхновени от природата, културата и хората на Свиленградския край. Изложба с творбите на участниците ще бъде открита на 3 октомври.

Станалата вече традиционна историческа конференция по повод празника на града тази година бе на тема „Църковно и образователно дело в Тракия XV-XIX в.”. Тя събра учени от БАН – от Институт за балканистика с Център по тракология и Института за исторически изследвания, от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, от регионалните музеи в Хасково и Благоевград, както и местни историци и краеведи с доклади по темата. Конференцията е организирана от Исторически музей Свиленград.
На 30 септември концертът на Фолклорен ансамбъл „Пазарджик” зарадва любителите на народната музика в салона на НЧ „Просвета-1870”.

Част от празничната програма е и музикално – втория фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години” от 10 часа на 1 и 2 октомври, читалище „Васил Левски – 1933”, кв. „Кап. Петко войвода”.

Previous articleHERZ на среща с „Термопроектстрой и приятели”
Next articleЧестит празник, Свиленград!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...