Отбелязват с исторически игри славна битка на Калоян при Маточина

0

Славната битка на цар Калоян срещу латините отбелязаха от Историческия музей в Свиленград съвместно с ученици от ОУ „Иван Вазов”. Учениците от VІІ и VІІІ клас  разиграха край крепостта „Букелон” Първите исторически игри „Маточина 2016” . За историческата битка, провела се на 14 април 1205 г. на това място, увлекателно разказа учителката по история Христинка Парушева, след което уредникът от музея Владимир Бъчваров запозна децата с устройството на крепостта.

Разделени на 2 отбора младите свиленградски историци имаха за задача да подредят пъзел с изображението на крепостта край свиленградското гранично село, да решат кръстословица, която не бе трудна за тези, които са слушали внимателно, а също и да изработят на място от предоставените им материали рицарски щит.  Отборът победител получи като награда карта на местността, която трябваше да се бъде последвана, за да бъде открит и ключа от ковчежето със съкровището. Грамота за участие и част от „златното съкровище”, което се оказа и сладко, и вкусно получиха учениците, след като разкриха загадките от картата.

2Първите исторически игри при Маточина бяха придружени с почистване на терена около крепостта, както и на терена около скалните църкви при Маточина и Михалич. Уборката беше организирана и във връзка с Международния ден на културно-историческото наследство 18 април и протече с помощта на общинското предприятие  ”Благоустрояване и озеленяване”.

Скалните църкви и крепостта „Букелон” се рекламират на национално ниво между 50-те непознати места на България и интересът към тях започва да расте. Лошата инфраструктура до тях обаче се оказва огромна бариера за нормалното придвижване на туристи до райските места по границата. Пътят е осеян с дупки и чака за ремонт от доста време.

Previous articleМеждународната колоездачна обиколка набира средства за малката Лили
Next articleОткриват първия „Веселяшки хоровод” на Лазаровден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...