Отбелязват с исторически игри славна битка на Калоян при Маточина

0

Славната битка на цар Калоян срещу латините отбелязаха от Историческия музей в Свиленград съвместно с ученици от ОУ „Иван Вазов”. Учениците от VІІ и VІІІ клас  разиграха край крепостта „Букелон” Първите исторически игри „Маточина 2016” . За историческата битка, провела се на 14 април 1205 г. на това място, увлекателно разказа учителката по история Христинка Парушева, след което уредникът от музея Владимир Бъчваров запозна децата с устройството на крепостта.

Разделени на 2 отбора младите свиленградски историци имаха за задача да подредят пъзел с изображението на крепостта край свиленградското гранично село, да решат кръстословица, която не бе трудна за тези, които са слушали внимателно, а също и да изработят на място от предоставените им материали рицарски щит.  Отборът победител получи като награда карта на местността, която трябваше да се бъде последвана, за да бъде открит и ключа от ковчежето със съкровището. Грамота за участие и част от „златното съкровище”, което се оказа и сладко, и вкусно получиха учениците, след като разкриха загадките от картата.

2Първите исторически игри при Маточина бяха придружени с почистване на терена около крепостта, както и на терена около скалните църкви при Маточина и Михалич. Уборката беше организирана и във връзка с Международния ден на културно-историческото наследство 18 април и протече с помощта на общинското предприятие  ”Благоустрояване и озеленяване”.

Скалните църкви и крепостта „Букелон” се рекламират на национално ниво между 50-те непознати места на България и интересът към тях започва да расте. Лошата инфраструктура до тях обаче се оказва огромна бариера за нормалното придвижване на туристи до райските места по границата. Пътят е осеян с дупки и чака за ремонт от доста време.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...