Безсрочна блокада и на пункт „Капитан Петко войвода”

0

Българо-гръцкият пункт „Капитан Петко войвода” при Свиленград беше блокиран от български превозвачи тази сутрин в 8.00 часа в отговор на гръцките протести, нанасящи вече седмица сериозни загуби на транспортния бранш в страната ни. Блокадата е безсрочна, а камионите, препречващи входа на пункта ще останат там, без да пропускат автомобили, през цялата нощ и утре, съобщиха превозвачите. Движението през Капитан Петко войвода – Орменион е невъзможно за тежки и леки автомобили.

Повечето от протестиращите превозвачи са от свиленградски фирми. В голямата си част те са изпитали неудобствата от блокадите на гръцките фермери. Затова и считат, че контраблокадата на българските гранични пунктове с Гърция е единствената мярка за решение на проблема.

1Уговорката ни с колегите от Съюза на международните превозвачи е блокадата да продължи дотогава, докато гръцките фермери не дадат ясни сведения докога ще продължи тяхната блокада и да се върнат обещанията както бяха, да пропускат поне по пет часа на ден, заяви Иван Запрянов от Съюза на международните превозвачи.

Около 20 шофьори на ТИР-ове спират движението на Капитан Петко войвода. Блокираните от българска страна камиони са също толкова. Блокираните в Гърция български шофьори на този пункт обаче са около 100, съобщават още протестиращите. Те са категорични, че този път няма да отстъпят, докато проблемът на границата между двете страни не бъде решен.

4Днешните контраблокади на всичките ни гранични пунктове с Гърция бяха очаквани. Напълно затворен за преминаване остава граничният пункт „Кулата“, където напрежението между протестиращите от двете страни е по-голямо. През нощта групата на протестиращите се увеличи внушително. Български шофьори прииждат и от двете страни на границата. Контраблокадата е в отговор на нарушеното споразумение от страна на гръцките фермери за периодично пропускане на превозни средства. Вчера нашите превозвачи заявиха, че искат представители на Европейската комисия да се убедят на място в сериозността на проблема с нарушаването на основните свободи, но не са изпратили официално искане.

Към момента на българо-гръцкия пункт при Свиленград няма напрежение. Трaфикът през него не е интензивен и към моментa нямa дълги колони от чaкaщи.

Планираните от превозвачите протести на Капитан Андреево заради работното време на митническото бюро в Свиленград, за които съобщихме по-рано през седмицата, на този етап ще бъдат отложени.

Previous articleВ музея откриха ежегодната работилница „Баба Марта”
Next articleМладеж загина в инцидент, трима други са тежко ранени

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...