Такса смет скача, данъците – не

0

Размерът на местните данъци да не се увеличава, предалага кметът на Свиленград на общинските съветници. На предстоящата сесия, в последния четвъртък на месеца, именно налозите ще се обсъждат и гласуват. Според разчетите на общината промяна трябва да се направи само при такса битови отпадъци за жилищните имоти на физически и юридически лица, се казва в прессъобщението на общината до медиите.

Завишението от 25% за боклуци беше очаквано. От началото на следващата година община Свиленград ще трябва да извозва сметта до регионалното депо в Харманли. Това ще повиши сериозно средствата, които трябва да се отделят от общинския бюджет за транспорт и депониране. Обмисля се вариант за закупуването на транспортна машина, която ще изпълнява ролята на мобилно сметище и ще побира боклукът на общината за поне два дни. Тя обаче е скъпа, от порядъка на 150 хил. евро, и за нея ще се проведе обществено обсъждане.

За юридическите лица такса битови отпадъци за офиси, производствени помещения, магазини, цехове и др. ще остане на ниво от настоящата година. Това е реверанс към бизнеса в условията на икономическа криза и върху обикновените хора ще има косвен ефект. “Надяваме се да постигнем баланс между интересите на гражданите, търговските субекти и общината”, заяви директорът на дирекция “Местни данъци и такси” Живко Великов. На последното си заседание за 2009 г. съветниците ще трябва да обсъдят и размерът на местните данъци и такси. Това се налага заради промени в закона, касаещ налозите в общините.

Previous articleЯпонец пробягва през Свиленград. Околосветското му приключва през 2011
Next articleЗа бога, братя, не изхвърляйте!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...