Такса смет скача, данъците – не

0

Размерът на местните данъци да не се увеличава, предалага кметът на Свиленград на общинските съветници. На предстоящата сесия, в последния четвъртък на месеца, именно налозите ще се обсъждат и гласуват. Според разчетите на общината промяна трябва да се направи само при такса битови отпадъци за жилищните имоти на физически и юридически лица, се казва в прессъобщението на общината до медиите.

Завишението от 25% за боклуци беше очаквано. От началото на следващата година община Свиленград ще трябва да извозва сметта до регионалното депо в Харманли. Това ще повиши сериозно средствата, които трябва да се отделят от общинския бюджет за транспорт и депониране. Обмисля се вариант за закупуването на транспортна машина, която ще изпълнява ролята на мобилно сметище и ще побира боклукът на общината за поне два дни. Тя обаче е скъпа, от порядъка на 150 хил. евро, и за нея ще се проведе обществено обсъждане.

За юридическите лица такса битови отпадъци за офиси, производствени помещения, магазини, цехове и др. ще остане на ниво от настоящата година. Това е реверанс към бизнеса в условията на икономическа криза и върху обикновените хора ще има косвен ефект. “Надяваме се да постигнем баланс между интересите на гражданите, търговските субекти и общината”, заяви директорът на дирекция “Местни данъци и такси” Живко Великов. На последното си заседание за 2009 г. съветниците ще трябва да обсъдят и размерът на местните данъци и такси. Това се налага заради промени в закона, касаещ налозите в общините.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...