За бога, братя, не изхвърляйте!

0

Около килограм боклук изхвърля на ден всеки жител на община Свиленград. Това прави по 20 тона на седмица. Сметката направиха от общината и призоваха хората да внимават с отпадъците, че струва скъпо. Днес беше общественото обсъждане, на което гражданите с позиция трябваше да чуят какво ще предприме общината. По традиция, те се брояха на пръсти.

Извозването на тон отпадък от догодина ще струва баснословно скъпо. По 24 лв. на тон иска община Харманли, на чието регионално депо ще носим сметта. В същото време от министерството на околната среда няма все още отговор за изграждането на претоварна станция в Любимец, за да спестим разходи по транспортирането до общината, намираща се на 35 км от граничния град. Затова такса смет може да скочи с 25% от догодина, ако общинските съветници решат на последното си заседание за тази година. Тогава те трябва да гласуват и закупуването на т. нар. мобилно сметище. Машина, която да пресова боклука и да намали обема му до 6 пъти. Така ще возим само два пъти седмично до Харманли. Машината ще струва на общината близо 180 хил. евро. Тя ще се изплаща в рамките на 7 години. Ако министерството каже “да” и даде пари за претоварна станция, дългът може да се покрие и по-рано, каза Мария Костадинова, зам.-кмет на общината пред рехавата публика.

Колата ще може да се “изплати” в рамките на 4 години. Машината обаче ще може да пристигне най-рано през март. Дотогава ще превозваме по скъпия начин. Затова от общината призоваха всички да правят икономии и да внимават какво и колко изхвърлят. Кашоните например да се разфасоват и оставят вън от бобрите, за да не ги препълват излишно. Още през януари общината ще въведе разделното сметосъбиране. Първия етап са контейнерите за хартия. Вече се търсят фирми, които да я изкупуват. Батерии, електроника, лампи, автомобилни гуми… Всичко това трябва да се изхвърля и събира отделно от битовия отпадък. Отделно община Свиленград влезе миналия месец в регионално сдружение на  седемте общини, засегнати от проблема “Возим боклука в Харманли”. Именно чрез него ще се опитат да постигнат по-ниска цена и да получат финансиране от министерството.

Previous articleТакса смет скача, данъците – не
Next articleПродан Йовчев влиза в ТОП 10 на родния кик бокс

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...