Със закриването на Митница Свиленград: Почнаха съкращенията на митничари

0

С масово съкращение на служители започна денят, в който се закрива Митница Свиленград, въпреки уверенията на ведомството, че такива няма да има. Все още не са известни официалните данни, но по наша информация почти всички служители на наркоотдела на пункт „Капитан Андреево“ са получили заповеди за съкращение.

Снощната смяна първо е получила печати от Митница Бургас, към която беше прехвърлен пункт Капитан Андреево. Няколко часа по-късно обаче, в края на работната им смяна, печатите са взети, а четиримата служители са получили заповедите за съкращение. Още четирима от наркоотдела на тазсутрешната смяна също са получили заповедите си, разписани от директора на Агенция Митници – Ваньо Танов, считано от утре, 12.01.2016 г. Очаква се тези дни подобни заповеди да получат и другите от наркоотдела, наброяващ общо около 20 служители. Началникът му Ст. Таушанов е понижен в длъжност и се очаква да получи преназначение. Такова е получил още един служител – Павел Павлов.

„Съкращаването на длъжността“, мотивът с който са отстранени служителите, не означава непременно закриване на наркоотдела, коментират вещи в трудовото право. При това положение, очакванията са на мястото на омаханите дългогодишни митничари да бъдат назначени други. Дотогава се говори, че мобилни групи и командировани митничари ще поемат специфичната работа по откриването на скрита в тежки и леки автомобили дрога. Работа, с която определено, тукашният пункт има с какво да похвали. Опасенията са, че това механично прехвърляне на служители, някои от които без сериозен опит, ще доведе до хаос на най-големата ни сухопътна граница, тази при Капитан Андреево.

За съкращенията се говори от доста време, въпреки че ръководството на митниците отричаха до последно. Уволненията са очакваха от една страна, заради малкия брой заповеди за преназначение, които бяха връчени преди официалното закриване на пункта. Такива, коментира се неофициално, са получили едва между 20 и 30 митнически служители. От друга страна, още през лятото на 2015 година, служители на ведомството сигнализираха, че има списък с 50 митничари, които трябва да бъдат махнати от работа. Те иронично нарекоха планираните „опрасквания“ – „Списъкът на Шиндлер“, въпреки че не ставало дума за спасяване, а напротив – за чистка на неудобните. Началникът на Митница Свиленград – софиянецът Юлиян Мирков отрече информацията и я определи като спекулация.

Формален повод за закриването на митническото управление в Свиленград, осъществено от 0.00 снощи, стана корупционен скандал, разразил се преди няколко седмици, при който имаше масови арести на митничари, а 22-ма получиха обвинения за получаване на подкупи.  Той беше на фона на изтеклия 8-месечен законов срок на задържане, след който на свобода бяха пуснати предната порция арестувани митничари и спедитори, от април 2015 г.

Местните определиха предколедната акция като поредната показна, целяща именно закриването на Митница Свиленград.  Тезата, че така ще бъде прекратена корупцията лансира Ваньо Танов още през 2013 година. Тогава той заяви, че в Свиленград няма качествен човешки ресурс и започна нови провеждането на нови конкурси и командироване на митничари на пункт Капитан Андреево от други градове от вътрешността на страната.

Отговорът на свиленградчани на закриването на митница Свиленград, припомняме,  е протест на 26 януари пред пункт Капитан Андреево, иницииран от общинския съвет. Към него ще се присъединят и местни спедиторски фирми, чийто достъп до пункт Капитан Андреево беше “отрязан”, а бизнесът, в който са заети стотици свиленградчани, изправен пред фалит. Очаква се протестиращите да поискат оставката на финансовия министър и директора на Агенция Митници Ваньо Танов.

Previous articleЗакриват Митница Свиленград в понеделник
Next articleФК Левски почна подготовката си в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...