Закриват Митница Свиленград в понеделник

0

От понеделник – 11 януари, митница Свиленград се закрива заедно с Митническо бюро Свободна зона Свиленград, съобщават от Агенция Митници. Митническите пунктове ЖП гара Свиленград и Капитан Андреево преминават в структурата на Митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив. Към нея се разкрива и ново митническо бюро Свиленград. То ще е с работно време от 8.00 до 20.00 часа и 7 дни в седмицата, уточняват от пресслужбата на Агенцията. Митническите пунктове, които преминават в структурата на Митница Бургас, ще работят на 24-часов режим, 7 дни в седмицата.

В официалното съобщение се посочва още, че заради структурната промяна МП Капитан Андреево няма да обслужва икономическите оператори от 23:00 ч. до 24:00 ч. в неделя. В случай, че икономическите оператори са подали транзитни декларации преди 23:00 ч. на 10 януари 2016 г., но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, същите ще се анулират и икономическите оператори ще е необходимо да подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение.

Така точно в 0.00 часа на 10 срещу 11 януари 2016 г., Митница Свиленград спира да съществува документално и се слага исторически край на южното митническо звено и най-голямата структура от Агенцията.

Някои митнически служители от пункта Капитан Андреево вече са получили заповеди за преназначение към териториалните управления в Пловдив и Бургас. Според запознати обаче те не са повече от 20-30 души. Над 50 митнически служители, се очаква да бъдат съкратени, въпреки че такава цифра все още не се коментира официално.

Независимият общински съветник в Свиленград Живко Желев съобщи, че до този момент в подписката, която върви против решението на правителството за закриване на митницата е подкрепена от близо 300 души. По думите му блокирането на границата ще бъде на 26 януари, когато е официалният празник на митницата. Часът ще бъде уточнен идния понеделник. Към протеста, иницииран от общинския съвет в Свиленград, ще се присъединят и местни спедиторски фирми, чийто достъп до пункт Капитан Андреево беше „отрязан“, а бизнесът, в който са заети стотици свиленградчани, изправен пред фалит. Очаква се протестиращите да поискат оставката на финансовия министър и директора на Агенция Митници Ваньо Танов.

Previous articleОтбелязахме 168 години от рождението на Ботев
Next articleСъс закриването на Митница Свиленград: Почнаха съкращенията на митничари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...