Закриват Митница Свиленград в понеделник

0

От понеделник – 11 януари, митница Свиленград се закрива заедно с Митническо бюро Свободна зона Свиленград, съобщават от Агенция Митници. Митническите пунктове ЖП гара Свиленград и Капитан Андреево преминават в структурата на Митница Бургас, а митническите бюра в Кърджали и Хасково вече ще бъдат към Митница Пловдив. Към нея се разкрива и ново митническо бюро Свиленград. То ще е с работно време от 8.00 до 20.00 часа и 7 дни в седмицата, уточняват от пресслужбата на Агенцията. Митническите пунктове, които преминават в структурата на Митница Бургас, ще работят на 24-часов режим, 7 дни в седмицата.

В официалното съобщение се посочва още, че заради структурната промяна МП Капитан Андреево няма да обслужва икономическите оператори от 23:00 ч. до 24:00 ч. в неделя. В случай, че икономическите оператори са подали транзитни декларации преди 23:00 ч. на 10 януари 2016 г., но митническите формалности за поставяне под режим не са били изпълнени до този час, същите ще се анулират и икономическите оператори ще е необходимо да подават нови митнически декларации с новия код на митническото учреждение.

Така точно в 0.00 часа на 10 срещу 11 януари 2016 г., Митница Свиленград спира да съществува документално и се слага исторически край на южното митническо звено и най-голямата структура от Агенцията.

Някои митнически служители от пункта Капитан Андреево вече са получили заповеди за преназначение към териториалните управления в Пловдив и Бургас. Според запознати обаче те не са повече от 20-30 души. Над 50 митнически служители, се очаква да бъдат съкратени, въпреки че такава цифра все още не се коментира официално.

Независимият общински съветник в Свиленград Живко Желев съобщи, че до този момент в подписката, която върви против решението на правителството за закриване на митницата е подкрепена от близо 300 души. По думите му блокирането на границата ще бъде на 26 януари, когато е официалният празник на митницата. Часът ще бъде уточнен идния понеделник. Към протеста, иницииран от общинския съвет в Свиленград, ще се присъединят и местни спедиторски фирми, чийто достъп до пункт Капитан Андреево беше „отрязан“, а бизнесът, в който са заети стотици свиленградчани, изправен пред фалит. Очаква се протестиращите да поискат оставката на финансовия министър и директора на Агенция Митници Ваньо Танов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...