Баща на три деца спаси кръста на Богоявление

0

33-годишният Иван Иванов спаси кръста на Богоявление. Бащата на три деца е от ромската махала на Свиленград. Иван обясни, че за пръв път се включва в ритуала и пожела здраве и късмет на всички свиленградчани и на вярващите, дошли да целунат кръста.

богоявлениеРазпятието по традиция беше хвърлено от десния бряг на река Марица. За него, в студените води на реката скочиха 18 смелчаци, поддържани от събралото се на петвековния каменен мост множество. Преди потапянето в реката, младежите споделиха, че са се подготвили с обилно количество мас и натриване със сняг, за да се климатизират. В ритуала се включиха и смелчаци, спасили разпятието в предишни години – Христо Малянов, Атанас Димитров и др.

Тази година, заради здравословното си състояние, старозагорският митрополит Галактион отново не присъства на ритуала. Водосвет край Марица отслужиха местните свещеници – архийерейският наместник отец Константин, архимандрит Януарий и отец Георги. Литийно шествие до мястото на хвърлянето този път нямаше.

Ритуалът край реката уважиха кметът на Свиленград инж. Георги Манолов, председателят на общинския съвет Никола Динков, депутатът от БСП Чавдар Георгиев и общинският съветник Христо Щерев.

20160105_174011В навечерието на църковния празник Богоявление в свиленградския православен храм „Света Троица“ отец Константин отслужи тържествена литургия за възпоменание и прославяне на Кръщението на Исус Христос от Свети Йоан Кръстител във водитте на река Йордан. Осветена беше и вода, която предпазва от болести, пречиства душата и може да върши чудеса. Присъстващите в храма бяха поръсени със светена вода и благословени от отеца за здраве и благоденствие.

Previous articleПожар изпепели цяла къща
Next articleОтбелязахме 168 години от рождението на Ботев

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...