Правителството закри Митница Свиленград. Местните стягат протести

0

Митница Свиленград ще бъде закрита, реши днес правителството. Предложението беше аргументирано с превенция на корупцията и подобряване на работата чрез оптимизация на човешките, финансовите и материалните ресурси. Те ще се насочат за по-ефективно изпълнение на контролните функции на митническата администрация, е записано в решението.
Очаква се управлението на дейностите, които се осъществяват на територията на Свиленград и Капитан Андреево да се прехвърли към Пловдив и Бугас. Неофициално се коментира, че за пункт Капитан Андреево ще отговаря ресорен заместник-началник от Бургас.
Решението на кабинета беше взето броени дни след като общинският съвет на Свиленград се обяви с декларация против закриването на митницата, внесена от председателя на общинския съвет Никола Динков. Тя бе подписана от 13 общински съветници, а впоследствие и от част от общо осемте представители на ГЕРБ в местния парламент. Нито един от тях не присъства на въпросното заседание.
От 1 януари започва подписка в защита на тукашното митническо управление и блокади на пункта, съществуващ вече 96 години, заяви общинският съветник Живко Желев. Според местният парламент закриването на управлението в града няма да реши корупционните проблеми по границите ни. И обръщат внимание на факта, че в последните няколко години шумни акции има само на Капитан Андреево, но не и на други възлови гранични пунктове в страната.
Припомняме, че това е поредният опит митница Свиленград да бъде закрита. Предложението беше коментирано и през 2013 година, отново по време на управлението на Ваньо Танов. Тогавашното намерение на властите, дошло след показна акция и арести на митническия пункт, впоследствие завършили с оправдателни присъди, също срещна отпора на местните. Общинският съвет в града тогава също написа декларация до правителството. Очакваше се без работа да останат близо 120 души, заети в администрацията на митническото управление, повечето от които нямат достъп да пътното платно.
Сегашните очаквания на местните са, при така решеното закриване на пункта, близо 50 души от администрацията да останат без работа, въпреки че от правителствената пресслужба съобщиха, че структурните промени в Агенция „Митници“ се правят без промяна в общата численост на персонала. Отделно свиленградчани недоумяват защо бяха използвани милиони европейски средства за изграждането на нова сграда на митническото управление, която беше завършена наскоро, след като сега тя няма да се използва по предназначение.

Previous article12 от обвинените митничари върнати в ареста
Next articleСлед падането на първия сняг: Всички автобуси се движат, но със закъснение /обновена/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...