Ответна реакция: Декларация на местния парламент срещу закриването на митницата

0

От ГЕРБ не присъстваха на заседанието на ОбС

Декларация против закриването на митница Свиленград приеха днес общинските съветници. Документът е адресиран до председателя на парламента, премиера, финансовия министър, директора на Агенция Митници и областния управител на Хасково. В него местният парламент остро критикува намерението на финансовото ведомство да закрие управлението в Свиленград.

Според общинските съветници „обявените мотиви на предложението няма да доведат до премахване на условията за съществуване на корупционни практики и че е много по-целесъобразно и ефективно административната и структурна реформа да се извърши на място в Свиленград”.

 „Преместването на митницата няма да доведе до пресичане на корупционните практики и трафика на наркотици, стоки и хора, пише още в декларацията. Митничарите сами няма как да създават канали, ако това не е покровителствано от по-високо ниво. Корените за тези пороци трябва да се търсят другаде“.

Вносителят на декларацията и председателя на ОбС Никола Динков от БСП припомни, че Митница Свиленград съществува повече от 95 години и тук е най-големият сухоземен пункт. Той съобщи още, че документът е предварително съгласуван с общинските съветници и парламентарни групи.

Мнение изрази и независимият общински съветник Живко Желев, който обърна внимание на факта, че нито един от осемте избрани съветници на ГЕРБ не присъства в залата. Той заяви, че от утре започва подписка против закриването на митницата. Познатият от протестите на тютюнджиите Желев изрази дори готовност за блокада на пункт Капитан Андреево и гражданско неподчинение.

Живко Проданов от местна коалиция „Заедно за Свиленград“ заяви, че буди недоумение фактът, че се наляха милиони европейски средства в изграждането на нова сграда на митническото управление в града, след като сега то ще бъде закрито.

Това е втората декларация в защита на митницата в Свиленград. Първата беше преди две години, когато с идеята си закривани и изказването си за местните кадри шефът на Агенция Митници Ваньо Танов отново предизвика остра реакция.

За настоящото намерението на финансовото министерство и управляващите се заговори още по време на предизборната кампания. От Агенция Митници тогава разпространиха съобщение, с което заявиха, че не желаят ведомството да бъде замесвано в предизборната кампания  и защитиха тезата, че става дума за манипуация. И сега, както и тогава, постъпките за закриването бяха предхождани от корупционен скандал и масовото задържане на митничари. Обвинения преди седмица получиха 14 от задържаните служители, а всички до един бяха пуснати под гаранция.

Previous articleКоледно кулинарно състезание в професионалната гимназия
Next articleВесели празници!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...