Ответна реакция: Декларация на местния парламент срещу закриването на митницата

0

От ГЕРБ не присъстваха на заседанието на ОбС

Декларация против закриването на митница Свиленград приеха днес общинските съветници. Документът е адресиран до председателя на парламента, премиера, финансовия министър, директора на Агенция Митници и областния управител на Хасково. В него местният парламент остро критикува намерението на финансовото ведомство да закрие управлението в Свиленград.

Според общинските съветници „обявените мотиви на предложението няма да доведат до премахване на условията за съществуване на корупционни практики и че е много по-целесъобразно и ефективно административната и структурна реформа да се извърши на място в Свиленград”.

 „Преместването на митницата няма да доведе до пресичане на корупционните практики и трафика на наркотици, стоки и хора, пише още в декларацията. Митничарите сами няма как да създават канали, ако това не е покровителствано от по-високо ниво. Корените за тези пороци трябва да се търсят другаде“.

Вносителят на декларацията и председателя на ОбС Никола Динков от БСП припомни, че Митница Свиленград съществува повече от 95 години и тук е най-големият сухоземен пункт. Той съобщи още, че документът е предварително съгласуван с общинските съветници и парламентарни групи.

Мнение изрази и независимият общински съветник Живко Желев, който обърна внимание на факта, че нито един от осемте избрани съветници на ГЕРБ не присъства в залата. Той заяви, че от утре започва подписка против закриването на митницата. Познатият от протестите на тютюнджиите Желев изрази дори готовност за блокада на пункт Капитан Андреево и гражданско неподчинение.

Живко Проданов от местна коалиция „Заедно за Свиленград“ заяви, че буди недоумение фактът, че се наляха милиони европейски средства в изграждането на нова сграда на митническото управление в града, след като сега то ще бъде закрито.

Това е втората декларация в защита на митницата в Свиленград. Първата беше преди две години, когато с идеята си закривани и изказването си за местните кадри шефът на Агенция Митници Ваньо Танов отново предизвика остра реакция.

За настоящото намерението на финансовото министерство и управляващите се заговори още по време на предизборната кампания. От Агенция Митници тогава разпространиха съобщение, с което заявиха, че не желаят ведомството да бъде замесвано в предизборната кампания  и защитиха тезата, че става дума за манипуация. И сега, както и тогава, постъпките за закриването бяха предхождани от корупционен скандал и масовото задържане на митничари. Обвинения преди седмица получиха 14 от задържаните служители, а всички до един бяха пуснати под гаранция.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...