Коледно кулинарно състезание в професионалната гимназия

0

Учениците дариха коледна вечеря на пенсионер в нужда

Кулинарно състезание организираха в дните преди Коледа от ПГССИ „Христо Ботев“. Вкусната надпревара се провежда за трета поредна година. Близо 80 солени и сладки ястия, баници и пити, приготвени от ученици от училището бяха подредени на голяма маса. Жури от местни кулинарни специалисти опита от изкушенията. Докато семейство Вълкови, собственици на култоватата сладкарница „Парапина“ и производители на прочутото свиленградско малеби, г-жа Язанова, собственик на кулинарен магазин „Солей“ и директорът на професионалното училище Христина Малушева, преценяха кои са фаворитите в различните категории, десетки ученици чакаха с вилици в ръка да опустошат вкусните специалитети.

Журито реши да подари коледна покривка на ученици за три от ястията, признавайки обаче, че е било доста затруднено. Приготвените от Даниела Димова елхички, питата на Сияна Димитрова и баклавата на Димитър Рамадан. В категорията „Най-добра презентация“ спечели също Даниела Димова. Питата на Гергана Нейкова също беше отличена като „Най-традиционно ястие“, а за „Най-цветни“ бяха признати мъфините на Теодора Манолова и Теодора Караиванова.  Момчетата също се представиха достойно в кулинарната надпревара. Николай Василев получи награда за  „Най-добре аранжирано ястие“, „Най-бързо изядени“ бяха палачинките на Християн и Недялко, а тандемът Евгения и Георги се оказа с най-оригиналното ястие. „Най-добре адаптирано чуждо ястие“ се оказа рулото с банани на Аксел Невенова, а „най-атрактивни“ бяха къщичките от бисквити  на Кристияна Димова. За „най-коледно“ беше признато ястието на Петя Капсамунова, а всички бяха впечатлени от бисквитената торта на Магдалена Йосифова, която спечели грамота за „Най-вкусно ястие“.

ученициЧаст от питите и кексовете бяха отделени за нуждаещи се възрастни хора. Така училището се включи в националната кампания „Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда“. Подробности за кампанията могат да се намерят във Фейсбук – в групата „Бъди човек“.

15 възрастни хора от Свиленград, посочени от пенсионерските клубове, получиха продукти от първа необходимост, опаковани като коледни подаръци – брашно, олио, захар, консерви, кренвирши, ориз, плодове и други. Средствата за напазаруването им са отделени от джобните на учениците. Изненадата обаче, признават те, е най-вече в посещението в дома. За самите пенсионери истинска радост носи проявената съпричастност. В надписани с „Весела Коледа“ кутии бяха сложени и домашно приготвените от учениците вкусотии.

рождествоЗа коледното настроение в училището помага и оформеният коледен кът с помощта на ученици от 10 в клас. Той изобразява легендата за Рождество Христово. До фигурките и тази на младенеца, в духа на състезанието, бяха изложени и типични за Коледата у нас постни ястия.

Previous articleДо края на декември земеделците избират как да се облагат доходите им през 2016 г.
Next articleОтветна реакция: Декларация на местния парламент срещу закриването на митницата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...