Коледно кулинарно състезание в професионалната гимназия

0

Учениците дариха коледна вечеря на пенсионер в нужда

Кулинарно състезание организираха в дните преди Коледа от ПГССИ „Христо Ботев“. Вкусната надпревара се провежда за трета поредна година. Близо 80 солени и сладки ястия, баници и пити, приготвени от ученици от училището бяха подредени на голяма маса. Жури от местни кулинарни специалисти опита от изкушенията. Докато семейство Вълкови, собственици на култоватата сладкарница „Парапина“ и производители на прочутото свиленградско малеби, г-жа Язанова, собственик на кулинарен магазин „Солей“ и директорът на професионалното училище Христина Малушева, преценяха кои са фаворитите в различните категории, десетки ученици чакаха с вилици в ръка да опустошат вкусните специалитети.

Журито реши да подари коледна покривка на ученици за три от ястията, признавайки обаче, че е било доста затруднено. Приготвените от Даниела Димова елхички, питата на Сияна Димитрова и баклавата на Димитър Рамадан. В категорията „Най-добра презентация“ спечели също Даниела Димова. Питата на Гергана Нейкова също беше отличена като „Най-традиционно ястие“, а за „Най-цветни“ бяха признати мъфините на Теодора Манолова и Теодора Караиванова.  Момчетата също се представиха достойно в кулинарната надпревара. Николай Василев получи награда за  „Най-добре аранжирано ястие“, „Най-бързо изядени“ бяха палачинките на Християн и Недялко, а тандемът Евгения и Георги се оказа с най-оригиналното ястие. „Най-добре адаптирано чуждо ястие“ се оказа рулото с банани на Аксел Невенова, а „най-атрактивни“ бяха къщичките от бисквити  на Кристияна Димова. За „най-коледно“ беше признато ястието на Петя Капсамунова, а всички бяха впечатлени от бисквитената торта на Магдалена Йосифова, която спечели грамота за „Най-вкусно ястие“.

ученициЧаст от питите и кексовете бяха отделени за нуждаещи се възрастни хора. Така училището се включи в националната кампания „Подари коледна вечеря на пенсионер в нужда“. Подробности за кампанията могат да се намерят във Фейсбук – в групата „Бъди човек“.

15 възрастни хора от Свиленград, посочени от пенсионерските клубове, получиха продукти от първа необходимост, опаковани като коледни подаръци – брашно, олио, захар, консерви, кренвирши, ориз, плодове и други. Средствата за напазаруването им са отделени от джобните на учениците. Изненадата обаче, признават те, е най-вече в посещението в дома. За самите пенсионери истинска радост носи проявената съпричастност. В надписани с „Весела Коледа“ кутии бяха сложени и домашно приготвените от учениците вкусотии.

рождествоЗа коледното настроение в училището помага и оформеният коледен кът с помощта на ученици от 10 в клас. Той изобразява легендата за Рождество Христово. До фигурките и тази на младенеца, в духа на състезанието, бяха изложени и типични за Коледата у нас постни ястия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...