33-ма са задържаните митничари. При обиски разследващите открили общо 100 хил. лв.

0

33-ма са задържаните митничари на ГКПП Капитан Андреево при днешната акция на ГДБОП и ДАНС под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура, започнала около 8.30 сутринта и продължила около 7 часа. Това съобщиха на пункта административният й ръководител Даниела Попова и административният ръководител на Специализираната окръжна прокуратура Андрей Андреев.

При извършените претърсвания на близо 100 адреса и автомобили, както и у митнически  служители, са открити общо около 100 хиляди лева в различна валута. Предстои анализ на доказателствата и едва тогава ще се реши дали задържаните за 24 часа митничари ще бъдат привлечени като обвиняеми, уточняват от разследването.

Цялата разработка е стартирала преди около шест месеца. Използвани са СРС-та и са разпитани множество свидетели. От 5 до 250 евро са вземали митничарите, за да не извършват проверки. Схемите са били прилагани при трасе леки, товарни автомобили и при автобусите като вземаните подкупи са били в зависимост от превозното средство.

Очаква се обвинението срещу арестуваните да е за организирана престъпна група. Делото по същество ще се гледа в специализирания наказателен съд. Все още не е взето решение за колко души ще бъде искана мярка за неотклонение.

Заради акцията до късния следобед днес, пунктът бе затворен на влизане в България. Товарни и леки автомобили вече се пропускат и в двете посоки, но въпреки това опашката от тирове от българска страна е около 10 км.

Това е третата мащабна акция за тази година на граничния пункт за пресичане на корупция. През януари тази година беше заловен и арестуван началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...