33-ма са задържаните митничари. При обиски разследващите открили общо 100 хил. лв.

0

33-ма са задържаните митничари на ГКПП Капитан Андреево при днешната акция на ГДБОП и ДАНС под ръководството на Апелативната специализирана прокуратура, започнала около 8.30 сутринта и продължила около 7 часа. Това съобщиха на пункта административният й ръководител Даниела Попова и административният ръководител на Специализираната окръжна прокуратура Андрей Андреев.

При извършените претърсвания на близо 100 адреса и автомобили, както и у митнически  служители, са открити общо около 100 хиляди лева в различна валута. Предстои анализ на доказателствата и едва тогава ще се реши дали задържаните за 24 часа митничари ще бъдат привлечени като обвиняеми, уточняват от разследването.

Цялата разработка е стартирала преди около шест месеца. Използвани са СРС-та и са разпитани множество свидетели. От 5 до 250 евро са вземали митничарите, за да не извършват проверки. Схемите са били прилагани при трасе леки, товарни автомобили и при автобусите като вземаните подкупи са били в зависимост от превозното средство.

Очаква се обвинението срещу арестуваните да е за организирана престъпна група. Делото по същество ще се гледа в специализирания наказателен съд. Все още не е взето решение за колко души ще бъде искана мярка за неотклонение.

Заради акцията до късния следобед днес, пунктът бе затворен на влизане в България. Товарни и леки автомобили вече се пропускат и в двете посоки, но въпреки това опашката от тирове от българска страна е около 10 км.

Това е третата мащабна акция за тази година на граничния пункт за пресичане на корупция. През януари тази година беше заловен и арестуван началникът на свиленградската митница Тодор Караиванов с белязани пари. През март също беше задържана цяла митническа смяна за контрабанда на цигари за около 9 милиона лева, а през май отново бяха арестувани 10 митничари, уличени в получаване на подкуп.

Previous articleЗадържани митничари при специализирана операция на Капитан Андреево
Next article22-ма от задържаните митничари с обвинение

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...