Полицаи отново протестираха пред Граничното управление

0

Въпреки уверенията на правителството, че ще оттеглят предложенията за промени в бюджета за догодина, които засягат служителите на МВР, в почивния си ден, полицаи отново се събраха пред сградата на ГПУ Свиленград.

Събирането им на 12 ноември, не беше масово. Припомняме, че миналата седмица между 200 и 300 униформени се събраха, за да протестират срещу орязването на социалните им придобивки. По обяд в четвъртък, десетината души пиха кафе и пушиха по цигара пред управлението. Подобно на други техни колеги от страната, тукашни полицаи заявиха, че не вярват на обещания и ще продължат с натиска, докато не получат уверение „черно на бяло“. Това може да стане при утвърждаването на проектобюджета в сектор „Сигурност“ между първо и второ четене в Народното събрание.

„С днешното ни събиране, просто искаме да покажем, че ги наблюдаваме“, казаха събралите се граничари.

Настоящите протести са предизвикани от изненадващо орязване на бюджета за следващата година. Предложението на финансовия министър Владислав Горанов беше 20-те заплати, които полицаите получават при излизане от системата, да бъдат намалени на 10, да отпадне 2% увеличение на заплатата за всяка прослужена година, което ще намали заплатите им с между 200 и 500 лв., както и намалянето на отпуските от 30 на 20 дни. Служители на МВР в цялата страна се разбунтуваха заради премахването на социалните придобивки, които те наричат „компенсации“, имайки предвид тежките условия на труд и честата липса от домовете.

Това са поредните протести в системата на МВР. Преди време палатки бяха опънати пред народното събрание заради лошите условия, в които са принудени да работят по охраната на държавната граница. Униформите на граничните не са подменяни от 3-4 години, автомобилите по охраната на границата продължават да са недостатъчни, а заради бежанският натиск, отпуските са замразени от почти година, споделят служители. Гранични заявиха, че имат натрупан отпуск и от минали години. Едва от тази седмица ветото върху годишния отпуск било размразено. Това обаче намаля дежурните на смяна от 45 на 32-ма.

Протестиращите от Свиленград допълниха, че въпреки коментарите по различни национани медии, от началото на протестите досега не им се било случвало да станат свидетели на негативно отношение към техните искания.

Previous articleНешка Робева идва с трупата си и Ибряма
Next articleОтново Коледен базар в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...