Живопис и дърворезба за Деня на народните будители

0

Изложба на двама местни учители беше организирана по повод Деня на народните будители. Учителят по изобразителон изкуство в ОУ „Иван Вазов“ – Радко Бъчваров представи свои дърворезбиа, а Таня Арнаудова, възпитател в ОУ „Христо Ботев“ с. Левка -живописни платна. Авторите назоваха експозицията си „Оставаме тук“, като знак за почит и уважение към родния си град.

Творците бяха представени от художничката Ивалина Недева. Това е първата им по-голяма изложба в Свиленград. Затова и проявата успя да събере много почитатели на изкуството в Арт галерията. Пред колеги, приятели и ценители Радко и Таня споделиха своите нови търсения и посоки в изкуството.

Рисуването ми е хоби, сподели Таня Арнаудова. С него се занимавам в свободното си време. Рисувам предимно пейзажи. Но имам още много какво да науча, добави 35-годишната талантлива художничка, автор на свежи и интересни маслени платна.

50-годишният Радко Бъчваров пък разказа накратко за това как се е зародило желанието му да се занимава с дърворезба. Причината е негов преподавател – Спасов. Освен това дядо му цял живот е изработвал бурета, бъчви.

Може би занаятчийството е дремело в мене, разказа Радко Бъчваров. Той сподели, че е започнал любителски. Не е изучавал школи, стилове, а държи нещата, които прави да са си негово виждане.

Креативният автор изработва всевъзможни творби от дърво – легла, пейки, шкафове. И доста абстрактни творби. Последната от които е дърворезба в бяло, носеща името „Моите кафеви очи”. Автопортретът е олицетворение на свободата, на една безкрайна движеща се линия. Много от творбите му са натоварени със смисъл и скрити послания. Друго творение на талантливия дърворезбар е стилна статуетка на дамска ръка, държаща перла. Това е първата скулптура на Бъчваров. Изработил я е по поръчка на Дамски Лайънс клуб Свилена – Свиленград и я е превърнал в запазен символ на една тяхна кампания.

 Творбите ще останат по-дълго време в Арт галерията, казаха организаторите от община Свиленград, за да може повече хора да се запознаят с тях.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...