Живопис и дърворезба за Деня на народните будители

0

Изложба на двама местни учители беше организирана по повод Деня на народните будители. Учителят по изобразителон изкуство в ОУ „Иван Вазов“ – Радко Бъчваров представи свои дърворезбиа, а Таня Арнаудова, възпитател в ОУ „Христо Ботев“ с. Левка -живописни платна. Авторите назоваха експозицията си „Оставаме тук“, като знак за почит и уважение към родния си град.

Творците бяха представени от художничката Ивалина Недева. Това е първата им по-голяма изложба в Свиленград. Затова и проявата успя да събере много почитатели на изкуството в Арт галерията. Пред колеги, приятели и ценители Радко и Таня споделиха своите нови търсения и посоки в изкуството.

Рисуването ми е хоби, сподели Таня Арнаудова. С него се занимавам в свободното си време. Рисувам предимно пейзажи. Но имам още много какво да науча, добави 35-годишната талантлива художничка, автор на свежи и интересни маслени платна.

50-годишният Радко Бъчваров пък разказа накратко за това как се е зародило желанието му да се занимава с дърворезба. Причината е негов преподавател – Спасов. Освен това дядо му цял живот е изработвал бурета, бъчви.

Може би занаятчийството е дремело в мене, разказа Радко Бъчваров. Той сподели, че е започнал любителски. Не е изучавал школи, стилове, а държи нещата, които прави да са си негово виждане.

Креативният автор изработва всевъзможни творби от дърво – легла, пейки, шкафове. И доста абстрактни творби. Последната от които е дърворезба в бяло, носеща името „Моите кафеви очи”. Автопортретът е олицетворение на свободата, на една безкрайна движеща се линия. Много от творбите му са натоварени със смисъл и скрити послания. Друго творение на талантливия дърворезбар е стилна статуетка на дамска ръка, държаща перла. Това е първата скулптура на Бъчваров. Изработил я е по поръчка на Дамски Лайънс клуб Свилена – Свиленград и я е превърнал в запазен символ на една тяхна кампания.

 Творбите ще останат по-дълго време в Арт галерията, казаха организаторите от община Свиленград, за да може повече хора да се запознаят с тях.

Previous articleНад 200 полицаи на протестен поход по „Марица“
Next articleМая Бежанска гостува с комедията „Отворена брачна двойка“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...