Над 200 полицаи на протестен поход по „Марица“

0

Между 200 и 300 служители на Гранична полиция, дирекция „Миграция“ и полицейското управление в града се събраха днес в пред сградата на ГПУ – Свиленград на протест. Почти всички почиващи полицейски служители дойдоха, за да изразят недоволството си от предложението на финансовия министър Владислав Горанов за отпадането на 2% увеличение на заплатата за всяка прослужена година, което ще намали заплатите им с между 200 и 500 лв., както и намаляването на броя на заплатите при пенсиониране от 20 на 10.

Нещата по-скоро се случиха спонтанно, каза Иван, който е граничен полицай. Ако проследите нещата от различни протести, всеки път когато нещо се организира, хората са били по-малко.

Попитан дали оставката му е в джоба, заради готвените промени, той заяви: Буквално не, но доста колеги са на мнение да напуснат системата.

По думите на униформениите, напускането на толкова много хора наведнъж е сериозно и не е просто кадрови проблем, а буквално заплаха за националната сигурност, тъй като ще оголи охраната по границата и в населените места.

Орязването на привилегиите на полицейските служители и отслабването на полицията в една държава, не гарантира по никакъв начин реда и спокойствието на гражданите, каза и синдикалният лидер Георги Анастасов от Дирекция „Миграция“.

Близо два часа след началото на протеста, около 13,00 ч., синдикалисти и полицейски служители влязоха в сградата за преговори с директора на РДГП Елхово главен комисар Антонио Ангелов, който бе дошъл на място. Срещата обаче не продължи дълго. Най-вероятно той е предал резултатите от срещата между премиера, вътрешния и финансовия министър. В действителност е направен компромис от страна на кабинета. Някои от промените, например намаляването на броя на заплатите при пенсиониране, да важи само за новопостъпилите, а растежът на възнагражденията с 2% да бъде замразен. Така служителите с 10 години стаж ще продължат да получават същата заплата, независимо от увеличаващото се прослужено време.

магистралаБез да уточняват детайли от разговора, полицаите съобщиха, че отиват да затворят магистралата. Колоната от автомобили потегли към моста на Любимец. Протестиращите обаче се движиха по трасето с около 20 км в час. Така след тях се образува километрична колона от превозни средства, а някои от водачите се изнервиха.

Походът на униформените стигна до моста при Любимец. Разстоянието от 15 км беше взето за близо час, което затрудни придвижването по магистралата. След това протестиращите полицаи предприеха поход обратно. И заявиха, че протестите им ще продължат, докато исканията им не бъдат удовлетворени или докато не се постигне разумен баланс.

Previous articleИскат касиране на изборите за кмет в Свиленград
Next articleЖивопис и дърворезба за Деня на народните будители

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...