В пет села в община Свиленград имаше балотаж тази неделя

0

Жельо Станков спечели кметските избори в село Студена на втори тур. Той получи 217 гласа срещу 115 за Мария Андонова от ГЕРБ, с която стигна до балотаж. Това ще бъде трети мандат за Жельо Станков, който в предишните два избора беше издигнат от Бойко-Борисовата партия, а сега се яви от името на местната коалиция „Заедно за Свиленград“.

В Капитан Андреево с 257 гласа новият кмет е Милен Милушев от ГЕРБ, който победи Никола Борисов от БСП. На втори тур с 47 срещу 32 гласа Величка Рускова от БСП победи в село Генералово, където трябваше да се бори със Сийка Димитрова от ГЕРБ.

В Сива река новият кмет е Лозко Димов от БСП, който спечели с 88 гласували за него пред досегашната кметица Мария Ангелова, издигната от местна коалиция „Заедно за Свиленград“. При предишния си мандат като кмет на Сива река, Ангелова беше издигната от ГЕРБ. В Младиново – 92 гласа бяха достатъчни за кандидатът на ГЕРБ Марин Стратиев, който е новият кмет на селото. До балотаж там стигна Георги Стойнов от Реформаторски блок.

Изборният ден протече без сериозно напрежение, каза председателят на Общинската избирателна комисия Веса Ходжева.

Три сигнала са постъпили в ОИК Свиленград в изборния ден, може да се види на страницата им в интернет. За два от тях комисия е решила, че не са основателни. Третият е препратен към полицията. Той се отнася за село Студена. Подаден е от кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Даниела Георгиева. Според жителките на Капитан Андреево Павлинка Сашева и Величка Кацарова, кандидатът за кмет Жельо Станков е провеждал агитация в деня за размисъл. Изпратена е група от членове на ОИК, които са констатирали в секционната комисия в селото, че изборният ден върви спокойно. Проведена е среща и с жените. Кацарова е обяснила, че кандидатът за кмет й звъннал по телефона и й казал „че ще и прати полицаите и отправил и към нея предупредителни реплики”.

Вторият сигнал е подаден от БСП, че в секционната комисия в Генералово на избирател е дадена бюлетина, попълнена с №1, номер, който е за кандидата на ГЕРБ в листата. 

Жалба за изборно нарушение в Сива река е подадена от Коалиция „Заедно за Свиленград“, които имаха в селото кандидат за кмет – Мария Ангелова. Жалбата касае опонента Лозко Димов. Според сигнала, Димов оказвал психически натиск на живущите в село Сива река, с което се опорочава избора за местна власт. Тази жалба също е счетена за неоснователна.

Previous articleВ ОУ „Иван Вазов“ започна надпреварата „Народните будители и аз“
Next article„Пени“ затвори

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...