Майка изостави бебето си. Настаниха го при приемно семейство

0

Майка остави детето си, веднага след раждането му, в свиленградското АГО. С помощта на социалните, вчера четиридневното бебе беше настанено в приемно семейство.

Много се радвам, че ние интегрираме дете на ниво родилен дом, каза директорът на Дирекция „Социално подпомагане“  Росица Христова. Детето е родено преди четири дена, и не пътува за Хасково, за да бъде настанено в институция за медико-социални грижи, а е настанено при приемно семейство, в домашна среда.

Сигналът, че майката не иска няколкодневното си момченце е подаден до социалните от АГ отделението в Свиленград. На втория час екип от социални работници е на мястото, за да разговаря с родилката и да я убеди, да си вземе детето. Майката обаче, която е от ромски произход, и вече има едно дете, отказва. Бащата на второто е неизвестен. Така се стига и до другите възможни варианти. Детето може да бъде откарано в дома за медико-социални грижи в Хасково. Или да бъде настанено при приемно семейство. Такива в община Свиленград има няколко. Сред тях едно ромско семейство и едно в село Студена.

Нашите семейства са успешни приемни семейства, заяви Росица Христова. Тя обясни, че няма никакви данни, децата, настанени в тях да се използват като „банкоматчета“. Примери, които неколкократно се показват в различни населени места в страната.

Директорът на Социално подпомагане в Свиленград заяви, че подкрепят приемните семейства в грижата за изоставените от родителите деца, и сега ще помогнат и за отглеждането на новороденото. Приемното семейство, в което е настанено бебето, вече има две свои биологични деца. Сега ще гледа и изоставеното момченце.

За мен това е огромен успех, каза Росица Христова. Защото ако всички работим по този начин, действително няма да има институционални деца.

Стратегията на социалното министерство е постепенното закриване на домовете за деца и юноши. Наскоро беше закрит този в Хасково, а последните осем деца от него бяха настанени в Свиленград, в жилище от семеен тип. Предстои закриването и на дома за медико-социални грижи в областния град, където се настаняваха деца от 0 до 3 години.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...