Майка изостави бебето си. Настаниха го при приемно семейство

0

Майка остави детето си, веднага след раждането му, в свиленградското АГО. С помощта на социалните, вчера четиридневното бебе беше настанено в приемно семейство.

Много се радвам, че ние интегрираме дете на ниво родилен дом, каза директорът на Дирекция „Социално подпомагане“  Росица Христова. Детето е родено преди четири дена, и не пътува за Хасково, за да бъде настанено в институция за медико-социални грижи, а е настанено при приемно семейство, в домашна среда.

Сигналът, че майката не иска няколкодневното си момченце е подаден до социалните от АГ отделението в Свиленград. На втория час екип от социални работници е на мястото, за да разговаря с родилката и да я убеди, да си вземе детето. Майката обаче, която е от ромски произход, и вече има едно дете, отказва. Бащата на второто е неизвестен. Така се стига и до другите възможни варианти. Детето може да бъде откарано в дома за медико-социални грижи в Хасково. Или да бъде настанено при приемно семейство. Такива в община Свиленград има няколко. Сред тях едно ромско семейство и едно в село Студена.

Нашите семейства са успешни приемни семейства, заяви Росица Христова. Тя обясни, че няма никакви данни, децата, настанени в тях да се използват като „банкоматчета“. Примери, които неколкократно се показват в различни населени места в страната.

Директорът на Социално подпомагане в Свиленград заяви, че подкрепят приемните семейства в грижата за изоставените от родителите деца, и сега ще помогнат и за отглеждането на новороденото. Приемното семейство, в което е настанено бебето, вече има две свои биологични деца. Сега ще гледа и изоставеното момченце.

За мен това е огромен успех, каза Росица Христова. Защото ако всички работим по този начин, действително няма да има институционални деца.

Стратегията на социалното министерство е постепенното закриване на домовете за деца и юноши. Наскоро беше закрит този в Хасково, а последните осем деца от него бяха настанени в Свиленград, в жилище от семеен тип. Предстои закриването и на дома за медико-социални грижи в областния град, където се настаняваха деца от 0 до 3 години.

Previous articleГЕРБ с осем съветници, БСП вкарва пет
Next articleВ пет села ще има балотаж в неделя. Бюлетините пристигат днес

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...