Кризата удари и СОМАТ

0

Паркингът на СОМАТ край Свиленград е по-пуст от всякога. След като години наред там вреше и кипеше от работа, кризата удари и най-големият доставчик на транспортни и логистични услуги в България и на Балканите. А като част от групата Бетц – най-крупният логистичен опрератор в Европа.

Повече от половината служители на СОМАТ в Свиленград са съкратени още преди празниците. Хотелът също спира работа. В момента всичко на всичко там работят 4 човека – помощен персонал и администратори, които да обработват документацията на намалелите товари.

Свиването на производството и пазарите логично води и до свиване на транспортните услуги, коментират запознати.

Компанията Бетц разполага с бази в София, Русе, Драгоман, Пазарджик, Видин и Пловдив. Най-голямата е тази в Бургас. В пероида от 1997 до 2004 в строежа на базите и са инвестирани около 19 млн. лв. В Свиленград фирмата имаше планове да създаде подходяща инфраструктура и да свърже новостроящата се автомагистрала Марица с базата си. Този план е отложен заради липсата на средства.

Засега с намален капацитет СОМАТ в Свиленград ще продължи да работи. Всичко зависи от това колко време ще продължи кризата и дали местния клон ще удържи. Кризата “удари” всички транспортни фирми в града ни. Служителите не вземат заплати по няколко месеца, защото фирмите не успяват да съберат дължимото от търговците, чиито стоки превозват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...