Кризата удари и СОМАТ

0

Паркингът на СОМАТ край Свиленград е по-пуст от всякога. След като години наред там вреше и кипеше от работа, кризата удари и най-големият доставчик на транспортни и логистични услуги в България и на Балканите. А като част от групата Бетц – най-крупният логистичен опрератор в Европа.

Повече от половината служители на СОМАТ в Свиленград са съкратени още преди празниците. Хотелът също спира работа. В момента всичко на всичко там работят 4 човека – помощен персонал и администратори, които да обработват документацията на намалелите товари.

Свиването на производството и пазарите логично води и до свиване на транспортните услуги, коментират запознати.

Компанията Бетц разполага с бази в София, Русе, Драгоман, Пазарджик, Видин и Пловдив. Най-голямата е тази в Бургас. В пероида от 1997 до 2004 в строежа на базите и са инвестирани около 19 млн. лв. В Свиленград фирмата имаше планове да създаде подходяща инфраструктура и да свърже новостроящата се автомагистрала Марица с базата си. Този план е отложен заради липсата на средства.

Засега с намален капацитет СОМАТ в Свиленград ще продължи да работи. Всичко зависи от това колко време ще продължи кризата и дали местния клон ще удържи. Кризата “удари” всички транспортни фирми в града ни. Служителите не вземат заплати по няколко месеца, защото фирмите не успяват да съберат дължимото от търговците, чиито стоки превозват.

Previous articleРеалистичен бюджет в условията на криза
Next articleТърг за Кристъл палас на главната

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...