Изпращат още военни на границата

0

Министерството на отбраната изпраща още военни на границата ни с Турция заради засиления имиграционен натиск. Това съобщи министър Николай Ненчев преди старта на конференция за информационната сигурност и съхранение на данните. Логистичната подкрепа с военни и техника е заради струпване на хиляди бежанци в района на Истанбул и Одрин.
Министърът посочи, че още днес на границата ще бъдат изпратени 50 военнослужещи от сухопътни войски. По думите му обаче е възможно още до края на деня броят им да нарасне до 160 души.

Тъй като не може да се предвиди бежанската вълна в каква посока ще тръгне и къде точно ще се струпа масата от хора, армията е в готовност да помага в охраната на границата, допълни Ненчев.

Министерството на отбраната има ресурс при необходимост във всеки един момент да изпрати до 1000 военнослужещи по границата. Военните ще подкрепят усилията на „Гранична полиция”, каза още Николай Ненчев.

Очаква се по-късно днес и главният секретар на МВР Георги Костов да даде извънреден брифинг за актуалната обстановка по границите.

източник: Дарик

Турските  медии отбелязаха, че все повече бежанци на територията на страната се насочват към сухопътната граница с Гърция, вместо към опасното морско трасе. Група във Facebook, наречена „Стига вече преплаване“, има хиляди членове, предимно от Сирия и Ирак, отбелязва в. Daily Zaman. Повечето от тях искат да стигнат до Европа, без „лодките на смъртта“. Постинг в групата от вторник призовава членовете й да се насочват към гръцко-турската сухопътна граница. Това доведе до струпване на хиляди хора на основната автогара в Истанбул, опитващи се да стигнат до Одрин, близо до тройната граница на Турция с Гърция и България. Мигрантите разказват от импровизираните лагери, че искат да стигнат до Германия.

Previous articleМестна коалиция „Заедно за Свиленград“ се регистрира за участие в изборите
Next article„Пени Маркет“ затваря врати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...