Евродепутат и министър на кръгла маса в Свиленград за електронното обслужване

0

В Естония всеки гражданин има чип на личната си карта. Така, ако ще ползва здравна услуга например, той може да предостави необходимата информация само с личната си карта. При това този, който ще ползва информацията няма право на достъп до информация от същия чип, която например може да ползва полицията. България все още е твърде далеч от примера на “бутиковата държава” в това отношение. Само 15% от услугите у нас се предоставят по електронен път. Преди дни бе въведено тестово електронното здравеопазване. То ще трябва да сложи ред в системата и да намали опашките пред кабинетите на личните лекари.

“100% от услугите в Чехия, Малта, Португалия, се предлагат електронно. През тази година се очаква да стигнем страни като Полша, където една четвърт от гражданите ползват електронното обслужване, каза евродепутатът Биляна Раева на кръгла маса в Свиленград на тема “Електронното включване в България”.

Лекция изнесе и зам.-министърът на труда и социалната политика Ясен Янев. Той очерта проблемите на електрононто включване, свързани със застаряващото население, липсата на компютри и интернет в селата.

На кръглата маса бяха поканени представители на местната администрация, които работят с електронни регистри, неправителствени организации и представители на бизнеса, които все по-често използват електронен подпис, плащане на данъци и регистрация на фирми и сделки по електронен път.

“С въвеждането на електронното обслужване в нашата община, решихме доста от проблемите си, каза зам.-кметът на Свиленград Мария Костадинова. Обслужването на гражданите стана по-бързо, а писмата и молбите на хората не минават от дирекция в дирекция, а са на едно гише. Така няма опасност да се “изгубят” на поредното бюро”.

Миналата година община Свиленград кандидатства по програма “Административен капацитет” за подобряване на електронното обслужване. Ако този проект бъде спечелен, обслужването може да стане по-бързо и по-ефективно.

Previous articleСвиленград напуска Регионалното сдружение на общините „Марица”
Next articleУчилище за родители показва на майките как да превърнат храната в лекарство

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...