Училище за родители показва на майките как да превърнат храната в лекарство

0

„Ако детето ви не иска да се храни с полезна храна, това е един от начините да предизвикате интереса му – яйце – прасенце и краставица-крокодил

“Как да превърнем храната в лекарство, а не лекарството в храна”. Темата събра десетки майки на първото по рода си “Училище за родители” в Свиленград. Инициативата е на ръководството на ЦДГ “Снежанка”. Директорът Надежда Иванова има амбицията това училище да събира родители всеки месец. Първата тема беше храненето при децата от 3 до 6 годишна възраст.

11% от децата в България в най-крехка възраст са със свръх тегло. А около 5-6% от тях са със затлъстяване.

“Трябва децата да се наблюдават, и ако има хранителни смущения, да се подложат на диета, която да коригира теглото им, каза д-р Чончева, ст. ескперт РИОКОЗ – Свиленград. Затлъстяването води до диабет, високо кръвно налягане и др. заболявания”.

Тя препоръча децата да се хранят с разнообразна храна, да приемат по-малко мазнини, повече плодове и зеленчуци. Всички майки получиха книжка за полезното хранене и ценни съвети. Освен храната, децата трябва да пият поне литър течности на ден, казват специалистите. Те могат да бъдат вода, сок, айран.

Първият урок бе посрещнат си изключителен интерес от майките. Въпросите засипаха специалистите веднага след лекцията. Педиатърът д-р Ходжева представи най-разпространените инфекциозни болести при малчуганите, кога е желателно да се постави ваксина и кога точно да започнем да сваляме температурата на детето, когато се разболее. Следващата среща ще бъде на тема агресия, обяснява директорът на ДГ Снежанка Надежда Иванова. А инициативата е благородна, безплатна и най-важното полезна за всички.

Previous articleЕвродепутат и министър на кръгла маса в Свиленград за електронното обслужване
Next articleМилко Калайджиев каза “Да” на Вип Брадър 3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...