Утре откриваме учебната година

0

Утре, точно в 9.00 часа ще бъде открита учебната година за ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Д-р Петър Берон“, НУ „Христо Попмарков“ и ПГССИ „Христо Ботев“. За ОУ „Любен Каравелов“ в кв. Капитан Петко войвода стартът на учението ще бъде даден в 9.30 часа, а в училището в село Левка – в 10.00 часа.

Всички училища в общината са готови да посрещнат учениците си на 15 септември. Планираните ремонти са приключили в срок, съобщиха от общината. През тази година основно са обновявани санитарни помещения и покриви. За физкултурните салони на професионалната гимназия в града и училището в Левка са необходими повече средства. За тях ще се кандидатства през новия програмен период.

Учениците в община Свиленград са приблизително колкото миналата година, съобщиха още от „Хуманитарни дейности“. 2083-ма са записани малко преди 15 септември. 110 ще са децата в държавното Помощно училище интернат „Стефан Василев“.

Първокласниците през тази учебна година са 208. Възможно е броят им да се промени в първия учебен ден. Най-много първолачета са записани в ОУ „Иван Вазов“ – 90. 68 са в СОУ „Д-р Петър Берон“, в НУ „Христо Попмарков“ са 18, в ОУ „Христо Ботев“ село Левка – 13, в „Любен Каравелов“ на Гарата – 10, в ПУИ „Стефан Василев“ – 9. Всички те ще получат книжки с поздрав от кмета на града Георги Манолов.

285 ученици ще пътуват до класните стаи от 22 села. Извозването ще става с трите училищни автобуса, отпуснати от министерството на образованието. В последните няколко години, общината безуспешно кандидатства за нови превозни средства, тъй като настоящите вече са на по 8 – 10 години. От друга страна автобусите са недостатъчни заради броя на децата и маршрутите, през които трябва да преминават. Затова и по някои от дестинациите школата са организирали обществени поръчки за извозването на учениците от транспортни фирми. Пет деца от Пъстрогор и Димитровче ще стигат до училище с таксита. Разходите ще бъдат покрити от министерството.

За детските градини празникът започва в 10.00 часа. Учебната година ще започне за 665 деца от детските градини, разпределени в 26 групички. 106 деца са в яслите и яслените групи. В групите има сериозна пълняемост, но няма деца, останали извън детската градина, уточниха още от общинската администрация.

8 учители и непедагогически персонал от тукашните детски градини са се пенсионирали и на този 15 септември няма да влязат в образователните заведения. Пенсионирани преподаватели има и в училищата. От 1 октомври в пенсия излиза и директорът на детска градина „Детелина“ Пенка Николова. За мястото й ще бъде обявен конкурс.До края на тази година, учебните стаи ще напуснат още 7 души, придобили право на пенсия. През 2016-та техният брой ще нарасне с още 13. Ако това стане наведнъж е възможно да се появи глад за квалифицирани кадри с предучилищна и начална училищна педагогика.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...