Утре откриваме учебната година

0

Утре, точно в 9.00 часа ще бъде открита учебната година за ОУ „Иван Вазов“, СОУ „Д-р Петър Берон“, НУ „Христо Попмарков“ и ПГССИ „Христо Ботев“. За ОУ „Любен Каравелов“ в кв. Капитан Петко войвода стартът на учението ще бъде даден в 9.30 часа, а в училището в село Левка – в 10.00 часа.

Всички училища в общината са готови да посрещнат учениците си на 15 септември. Планираните ремонти са приключили в срок, съобщиха от общината. През тази година основно са обновявани санитарни помещения и покриви. За физкултурните салони на професионалната гимназия в града и училището в Левка са необходими повече средства. За тях ще се кандидатства през новия програмен период.

Учениците в община Свиленград са приблизително колкото миналата година, съобщиха още от „Хуманитарни дейности“. 2083-ма са записани малко преди 15 септември. 110 ще са децата в държавното Помощно училище интернат „Стефан Василев“.

Първокласниците през тази учебна година са 208. Възможно е броят им да се промени в първия учебен ден. Най-много първолачета са записани в ОУ „Иван Вазов“ – 90. 68 са в СОУ „Д-р Петър Берон“, в НУ „Христо Попмарков“ са 18, в ОУ „Христо Ботев“ село Левка – 13, в „Любен Каравелов“ на Гарата – 10, в ПУИ „Стефан Василев“ – 9. Всички те ще получат книжки с поздрав от кмета на града Георги Манолов.

285 ученици ще пътуват до класните стаи от 22 села. Извозването ще става с трите училищни автобуса, отпуснати от министерството на образованието. В последните няколко години, общината безуспешно кандидатства за нови превозни средства, тъй като настоящите вече са на по 8 – 10 години. От друга страна автобусите са недостатъчни заради броя на децата и маршрутите, през които трябва да преминават. Затова и по някои от дестинациите школата са организирали обществени поръчки за извозването на учениците от транспортни фирми. Пет деца от Пъстрогор и Димитровче ще стигат до училище с таксита. Разходите ще бъдат покрити от министерството.

За детските градини празникът започва в 10.00 часа. Учебната година ще започне за 665 деца от детските градини, разпределени в 26 групички. 106 деца са в яслите и яслените групи. В групите има сериозна пълняемост, но няма деца, останали извън детската градина, уточниха още от общинската администрация.

8 учители и непедагогически персонал от тукашните детски градини са се пенсионирали и на този 15 септември няма да влязат в образователните заведения. Пенсионирани преподаватели има и в училищата. От 1 октомври в пенсия излиза и директорът на детска градина „Детелина“ Пенка Николова. За мястото й ще бъде обявен конкурс.До края на тази година, учебните стаи ще напуснат още 7 души, придобили право на пенсия. През 2016-та техният брой ще нарасне с още 13. Ако това стане наведнъж е възможно да се появи глад за квалифицирани кадри с предучилищна и начална училищна педагогика.

Previous articleМерцедес разплиска шараните на „Живата риба“
Next articleЧестит първи учебен ден!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...