Дали 30% са 30%?

0

Цяла седмица хора се редят на опашки да си платят тока. Предупреждението на електрическата компания беше, че сметките ще имат 30% завишение. Причината – по-големия отчетен период, от 45 дни.

„Взех целия си аванс. В къщи имах спестени пари, взех и тях. Чувам, че сметките са големи и затова. Надявам се да ми стигнат”, обяснява ни жена, точно преди да отиде на касата на енергото. През това време излиза дядо. „Не са много по-високи сметките. Аз плащам около 40 лв. Сега пак платих горе-долу толкова”.

„Вие какво искате? Дните са повече, за това и сметките са по-големи”, казва друга жена и бързо-бързо си тръгва.

Майка с дете не може да разбере какво пише на сметката. „Въобще вече не се и замислям. Колкото ми кажат, толкова и плащам. Не гледам, не се чудя”. Все пак и тя обяснява, че не е платила чак толкова много. Разликата в нейната сметка от предното плащане е 20 лв. Обаче не се отоплява на ток. Нито готви на ток.

Други се опитват да разберат какво пише на касовата бележка. „Тази „мрежа” не знам какво е. Ние сме частна фирма, само за мрежа плащаме почти 200 лв. С наши средства сме се свързали към нея. А сега и плащаме. Като прибавим и, тук пише, „акциз” 20% сметката ми излиза с увеличение доста над 30%. Направо към 100%, че и повече.”

По-вещи обясняват: „Мрежата е 30% над потреблението, акцизът е 20%. Затова сметката е такава.

„Аха”

А в Пловдив хората масово недоволстват. Даваха ги по телевизията. И тук недоволстват. Само че тихо. Без имена. „Не, че сметките ни са високи. Стандартът ни е нисък”. Ех, такива ми ти работи…

Previous article„Вампир” препълни залата на читалището
Next articleСвиленград напуска Регионалното сдружение на общините „Марица”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...