Осъдителни присъди за двама каналджии

0

Осъдителни присъди за двама каналджии постигна Районна прокуратура Свиленград, по бързото производство. 36-годишният Кирил Д. от Харманли и 30-годишният Хайри А. от Хасково са обвинени за спомагане на лица, извършили престъпление, да избегнат наказателно преследване – престъпление по чл. 294 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Районен съд-Свиленград осъди Кирил на 3 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а Хайри на 8 месеца пробация. По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е постановил да бъде конфискуван в полза на държавата лекият автомобил „Опела Астра“, собственост на Кирил Д., с който са превозвани нелегалните емигранти.

Това е поредният случай на незаконно преминаване на хора през границата с помощта на български водачи и при нас е почти ежедневие, коментира районният прокурор Антон Стоянов. Наблюдава се тенденция на раздвижване на криминалния контингент от Хасковско, който се е насочил към превозване на нелегални емигранти, но ние им противодействаме, допълва той.

На 17 август  автопатрул на граничния полицейски участък – Ново село, в района на свиленградското село Мезек, забелязал две леки коли с тъмни стъкла и хасковска регистрация. При подадения сигнал със стоп палка, едната от колите спряла, а другата не. Малко по-късно в Любимец автопатрул успял да спре втория автомобил „Опел Астра“. При проверката се установила, че двата автомобила, единият от които миниван, са превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан. Колите са били управлявани от Кирил Д. и Хайри А., които трябвало да прекарат чужденците през територията на България. Тяхната цел е била да заминат за държави от Западна Европа, разказват от прокуратурата.  Установено е, че чужденците са влезли нелегално в България, като са преминали през териториите на Република Турция и Република Гърция. В землището на с. Мезек ги очаквали двамата водачи – Кирил и Хайри, които незабавно са задържани на 17 август. Срещу чуждите граждани е образувано отделно наказателно производство за преминаване на границата на страната без разрешение на властите. Настанени са в Специализирания дом за временно настаняване на чужденци в Любимец към дирекция „Миграция“ на МВР.

От началото на годината до 20 август по наказателни производства на Районна прокуратура-Свиленград са осъдени 596 лица за преминаване на държавната граница без разрешение на властите, 63 са получили присъди за превеждане на отделни лица или групи от хора през границата без разрешение на надлежните органи на властта, 44 са осъдени за спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване.

Previous articleХванаха контрабандни бижута в гащи. Други 200 г злато – в сутиен
Next articleБСП в Свиленград официално подкрепи кандидатурата на Манолов за кмет

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...