Спедиторите губят заради ТИР карнета

0

Неуреденият въпрос с електронния ТИР карнет нанася големи загуби върху търговията и транспорта през ГКПП Капитан Андреево. Губещи от неуредиците са и спедиторските фирми, базирани в Свиленград и граничния пункт.

Електронният ТИР карнет трябваше да бъде въведен от 1 януари тази година. Това не се случи заради липсата на важен интернет портал, което принуди митническата администрация да въведе т. нар. „опростена процедура за деклариране”. Тя се изразява в пренасяне на данни чрез флашки, което според спедиторите води до забавяне, тъй като само две от фирмите са на самия пункт.

Българските спедиторски фирми се оплакват още, че губят позиции на пазара, тъй като тяхната дейност се иззема от турските им конкуренти. В момента българските спедитори по неофициални данни обработват около 25% от потока, преминаващ през границата. Това са предимно данните на  руснаци, беларуси, сърби, румънци и македонци. Турските превозвачи ползват услугите на техните спедитори.

Ситуацията може да се влоши с очакваното навлизане на голяма немска спедиторска компания в Турция. Представители от бранша се опасяват, че немският гигант може да постави на колене малките застрахователни фирми, които разчитат на определени категории товари и услуги.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...