Вдигат още 100 метра дига на Марица след премахването на опасна сграда

0

Сградата на терена на вторични суровини, през която река Марица преливаше и създаваше опасност от наводняване на улица Граничар беше съборена. Това стана след няколко месечна процедура, в която държавни служби, ДНСКА и областната управа излязоха със становище, че тухлените стени в частния имот наистина са опасни и създават предпоставки за наводнение.

Сградата беше разположена по протежението на самата дига. В миналото мястото е било кланица, а впоследствие – вторични суровини. На няколко пъти, при покачване нивото на река Марица, водата нахлуваше оттам и заливаше част от „Граничар“. Въпреки че разливът неколкократно беше ограничаван с трупането на чували, живеещите на улицата също настояваха за решение, страхувайки се кошмарът от бедствието през 2012 година да не се повтори.

Изградените по проекта за водния цикъл на града канални помпени станции и монтираните общо седем помпи, почти елиминираха отводняването при по-високи води. Слаба точка обаче си остана частният имот, до който свършваше бетонната подпорна стена на реката. В рамките на града тя беше усилена с пари от междуведомствената комисия към министерски съвет през 2012 г. С отпуснатите 337 хил. 271 лв. беше укрепено и облицовано съоръжението, подстроено през 1952 г. Подпорните стени от каменна зидария пропускаха през фугите и наводняваха прилежащите терени.

Специална комисия миналата година констатира слабите звена, застрашаващи не само двете улици Граничар и Крайречна, но и доста по-широк район, ако реката скъса дигата в частния имот. Беше изпратен и доклад до държавната комисия по бедствия и аварии, с препоръка от общината и от страна на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението за премахване на сградата на вторични суровини, заради опасността от наводняване, която създава.

След решението на държавните органи, собственикът на имота пристъпи към доброволното премахване на сградите. След събарянето им предстои процедура, която ще продължи около 2-3 месеца. След това ще бъдат укрепени и останалите стотина метра от дигата.

Previous articleМитничари хванаха таблетки псевдоефедрин в прах за пране
Next articleСъдът отхвърли условна присъда за мъжа, прегазил полицай

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...