Началникът на пожарната в Свиленград се пенсионира

0

Началникът на пожарната в Свиленград се пенсионира. Днес беше последният работен ден на Валентин Ангелов, а от 1 август той излиза в заслужен отдих, след повече от 33 години служба в системата. Датата е в известен смисъл сантиментална. Точно на 1 август 1992 година главен комисар Валентин Ангелов поема ръководството на РСПБЗН в града.

За излизането си в пенсия Ангелов реши да говори пред медиите в деня, в който за последен път носеше униформата на шеф на пожарната служба. Той заяви, че причините за взетото решение са лични, а единствената привилегия, която му дава службата в МВР е ранното пенсиониране, от което е решил да се възползва.

Това е едно решение, което взех сам, заяви той. Радвам се, че така се получи, пенсионирам се по собствено желание. Излизам от системата удовлетворен от това, което съм направил, от постигнатите резултати и от състава, с който работих.

Единствената ми привилегия, която ми е останала от МВР е да се пенсионирам по-рано, каза още началникът. Дълги години съм лишавал семейството си от себе си. Малко хора предполагат, но ние често липсваме от вкъщи. Излезем ли, прибиране няма. Сега искам да съм по-близо до тях.

Валентин Сарандиев Ангелов е роден в Свиленград на 06.02.1962 г. Завършва основното си и средно образование в родния си град. От 1982 година е редови служител в системата на МВР. Висшето си образование завършва в  Академията на Държавната пожарна служба в Москва /към Министерството на вътрешните работи на СССР/. Трудовата си кариера започва като инспектор в отдел „Пожарна охрана“ към Областното управление на МВР гр. Хасково. Достига до зам.-началник на отдел в Областното управление, но избира през 1992 г. да се завърне като началник на Районната служба за пожарна безопасност в Свиленград. Вече 23 години я ръководи.

Избира да стане пожарникар пред другата си мечта – да се запише в Националната спротна академия в София. Няма да станеш треньор, а най-много учител в Маточина, казва баща му – Саранди, който също е бил пожарникар, над 30 години. И така го ориентира, че спортът е до време. Покрай него, Валентин Ангелов буквално израства в пожарната. След 33 години и 10 месеца служба, той има стотици пожари и бедствия зад гърба си. Някои от тях, доста тежки. Награждаван е многократно. Не иска обаче да си спомня повечето, защото спомените са тежки и емоционални. Компромиси с работата обаче, признава, никога не е правил. За това и няколко пъти е заплашван и с уволнение, заради откритата си и директна позиция. Казва, че пожарникар се става трудно, и ако станеш, оставаш пожарникар докрай.

Освен пълното отдаване на професията, Валентин Ангелов има и една страст, също свързана с работата му като пожарникар. Събирането на пожарникарски каски. Първата му е от един гръцки генерал, който минавал от тук на път за Варна.

И тогава, като я видях каква е красива тази каска, се запалих, разказва Ангелов. После колегата Иво Тонев намери в една стара фабрика 12 каски и реших да започна да разменям. Сега имам над 40, включително от Мексико, Нова Зеландия и Япония. Сега е договорил две от Битоля, Македония. Има и хърватска. А някои от експонатите му са стари и ценни. Като например руска от времето на войната, белгийска, както и български от 50-те години. Имал и две други, с голям гребен, шлем. Дал му ги кметът на Младиново. Открил ги когато, разчиствал кметството. Те са от преди войната, от царско време. Днес обаче не могат да се видят в колекцията му, която малко по малко е изнесъл от кабинета си. Едната е подарена на тогавашния началник на областното управление за рождения му ден, а другата е заминала като подарък за Симеон Втори, след като лично генерал Войнов му разпоредил да я изпрати.

На стената в кабинета му, за последно стоят окачени и снимките от различни събития с премиери, министри, президенти. Те също са десетки. Най-ценната категорично е тази, на която е обявен за „Почетен гражданин на Свиленград“, твърди Валентин Ангелов. Под нея се намират и другите – с руския президент Дмитрий Медведев, който му връчва Орден за храброст след като Ангелов ръководи отряд от 95 български доброволци при гасенето на пожарите в Подмосковието през 2010 година, и другата – от наградите „Мъж на годината“ на Дарик радио от същата година. Валентин Ангелов беше обявен за номер едно в категорията „Обикновен герой“ и 12-ти в класацията. Награждаван е и с почетен знак на МВР Трета степен, заради професионализма и съобразителността, проявени от него по време на водното бедствие, заляло Свиленград през 2012 година. Въпреки многобройните си награди обаче, казва, че не се чувства успял.

Какво значи успял? Аз съм един обикновен началник на районна служба, който си върши работата и е имал късмета това да се види, казва Ангелов. Аз винаги искам около мен да не се шуми много, резултатите сами говорят за това, което правим. Ние работим винаги в екип. Сам човек нищо не може да направи.

Валентин Ангелов твърди, че не се е интересувал особено от политика. Не е получавал покана от политическа партия да се кандидатира за кмет или общински съветник. А редовно гласува само на местни избори.

Разговарях с г-н Манолов, призна още Валентин Ангелов. След като си пуснах заявлението за пенсиониране. Благодарих му за времето, в което сме работили заедно, поговорихме си за предстоящите избори и много неща, които са станали в града през годините. Често се посочва като пример за кмет Мангъфов. Тогава обаче е имало повече финансиране за общините. Един кмет е можел да направи много неща, стига да иска. В днешните условия е доста по-трудно за един кмет да бъде успешен.

Пенсионираният пожарникар сподели и за другата си страст – пожароприложния спорт. С него се опитват, заедно със заместника му Ивелин Тонев, да „въвлекат“ в професията на спасителите и ученици. Повече от успешно, тъй като младите огнеборци представят страната ни в три поредни междунарони олимпиади на CTIF. Валентин Ангелов е първия в България международен съдия по пожаро-приложен спорт. Той е в управителния съвет на Федерацията ни.

Ангелов съобщи, че мястото му в РСПБЗН ще заеме заместник му Ивелин Тонев. Тонев ще е временен началник, до провеждането на конкурс.

Близо два часа продължи пресконференцията с Валентин Ангелов. Някои от спомените за големи и опасни пожари се оказаха особено емоционални и не могат лесно да се забравят. Особено моментите, когато трябва да си отговорен за живота на други хора, и за живота на пожарникари.

Г-н Ангелов, огромна благодарност от екипа на svilengrad24.info за ползотворната съвместна работа. За точната и навременна информация, на която винаги сме разчитали, за да информираме хората, когато най-много имат нужда да знаят. За открития диалог и честния разговор, който всеки от нас можеше да води с Вас през годините.

Previous articleЖивко Желев направи заявка за място в местния парламент. На изборите ще подкрепя Георги Манолов
Next articleГранична полиция спря над 50 сирийци, натъпкани в микробуси

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...