Българският участник в Джирото на среща с колоездачи

1

Николай Михайлов беше обявен за почетен гражданин на Свиленград

Първият българин участвал в Джирото, Николай Михайлов се срещна с колоездачите на Свиленград 1924. Срещата беше организирана от ръководството на клуба. В едно от помещенията на спортната зала присъстваха и ветерани, от различни поколения на колоездачната история на Свиленград.

колоездачиПовече от час Николай споделяше с дошлите впечатленията си от преживяното по време на участието му в една от най-престижните обиколки в света – Обиколката на Италия. Въпросите бяха свързани с организацията на работата в настоящия клуб на шампиона на България ССС Спранди Полковице, с усилията да бъдеш професионален състезател, с по-тежките и с другите – ярките моменти от обиколката, в които Николай успя да блесне.

Дори хора, които иначе не гледат колоездене, стояха заковани пред телевизорите си и се вълнуваха от участието на Николай, сподели впечатленията си Васко Янев от управата на клуба, който изигра ролята на модератор на срещата. И съобщи новината от днес, че Николай Михайлов ще бъде обявен за почетен гражданин на Свиленград, заради особени заслуги в областта на спорта.

Това прави Ники най-младият почетен гражданин на гранична община. 27-годишният професионален състезател пожела кураж и успехи на по-младите колоездачи, които правят първите си стъпки в спорта и печелят първите си победи. Именно в свиленградския колоездачен клуб Николай Михайлов прави първите си стъпки в спорта.

Дисциплина, упорит труд, вяра в себе си и най-важното – слушайте съветите на треньорите, каза Николай. Стига да имате желание и да постигате победи, ние ще помогнем с каквото можем да стигнете до професионалното колоездене.

Всичко свързано с Николай интересуваше гостите на срещата, включително и хранителния режим, процеса на възстановяване след тежко състезание, допинг контролите…

купиВ малката зала, където се проведе срещата бяха подредени състезателните велосипеди на Николай Михайлов и десетките индивидуални купи и медали, спечелени от него през последните години от участия в различни състезания. По-голямата част от тях бяха от френския Мартиг, където започна професионалната му кариера и където прекара пет години под ръководството на българина Христо Зайков. Други, спечелени от участията му с фланелката на ССС Полковице, все още не може да донесе в Свиленград.

плакет ДжироЕдин малък стъклен плакет пък му е признание за участието в Обиколката на Италия. На него пише – първият българиски колоездач в Джиро.

1 COMMENT

  1. Браво, Николай! Повече спортисти като теб трябват на България! Успех на предстоящите състезания!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...