Шестима хванати да преписват на матурата в Свиленград

0

Шестима свиленградски зрелостници са хванати да преписват на матурата по избираем предмет, която се проведе днес. Дванадесетокласниците са получавали информацията през мобилни устройства. Някои използвали handsfree, други SMS-и или снимки на текстове с необходимата информация, изпратени чрез bluetooth. Устройствата обаче са били обемисти и забележими. От ползването на такъв тип „пищови“ са се възползвали и двама хасковски зрелостници, също хванати в крачка. Работите на всички са анулирани.

Общо в 11 класни стаи в сградата на ПГССИ „Христо Ботев“ се проведе втората задължителна матура. Заради скандалната покупка на темата по БЕЛ, която направиха от БТВ, и в тукашното школо е имало изпратен представител на Регионалния инспекторат, който зорко да следи за провеждането на днешния изпит.

По време на писменото препитване учениците нямат право на достъп до мобилни устройства. Въпросните, които са използвани, явно са били скрити по тях, след като са предали личните си телефони. Квесторите не могат да претърсват. Всяко действие по време на изпита обаче се следи от камери, записите от които се пазят месец.

Петима от хванатите да преписват свиленградчани са се явили на изпит по биология, който е и масово  предпочетеният от зрелостниците, шестият е бил на изпит по математика. Двама от заловените са били в една и съща стая. Останалите са били разпръснати в другите кабинети. Преписването е засечено в различни периоди от време – от 10.30 до 11.50 часа. Един от гимназистите е рискувал буквално в последния момент, минути преди да предаде листовете си. Интересен момент е, че повечето от преписващите вече са приети в различни висши учебни заведения, след като са се явили на предварителни изпити. Случката обаче ще обърка плановете за записване в университет. Единствен вариант е явяването на септемврийската сесия.

Бройката на преписвачите е безпрецедентна за Хасково.

Previous articleПроцедури за разкриване на работни места открива Бюрото по труда
Next articleТаня Хаджиатанасова: Не се отказвайте от мечтите си!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...