Връчиха наградите за ученик и учител на годината

0

Златка Станкова стана „Учител на годината“ в поредното издание на наградите за просвета, организирани от община Свиленград в навечерието на 24 май. Призът „Ученик на годината“ беше присъден на Елия Стоянова от ПГССИ „Христо Ботев“. Отличията бяха връчени на изискан коктейл в ресторант „Марица“.

Учителката по химия от СОУ „Д-р Петър Берон“ получи наградата от заместник-кметът Мария Костадинова. Станкова благодари на колегите си за номинацията и на учениците, които през тази година отново са постигнали забележителни резултати. Неин ученик се класира на първо място в Областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда и бе предложен за участие в Националния кръг. Всяка година отборът на СОУ “Д-р Петър Берон” с ръководител  г-жа Станкова, участва в Национални състезания по химия и опазване на околната среда, в които се класира на първите места. Ученици на Златка Станкова участваха с проект на Национална конференция „Expres yourself” в ПУ „П. Хилендарски” с разработка върху свойствата на озона и експериментиране с торове. Трудната наука учителката успява да разнообрази с електронни уроци, практически задачи и проекти.

uchitel_na_godinata
uchitel_na_godinata

Деветокласничката от професионалната гимназия Елия Стоянова е с отличен успех 6.00.  С подчертан афинитет към природните науки, тя спечели първите места в областния кръг на олимпиадата по математика и в „Цветната олимпиада” и трето място в областното „Великденско математическо състезание”, организирано от СБМ. Постига и трето място на областния кръг на олимпиадите по химия и опазване на околната среда и по география и икономика. По проект „Нова възможност за моето бъдеще” Елия проведе двуседмична мобилна практика в Италия. Тя участва в различни проекти. Доброволец е на Българския червен кръст. Като член на Ученическия съвет в училището Елия е деен участник и организатор на училищни викторини, конкурси, граждански инициативи.

Наградата за ученик на годината връчи председателят на образователната комисия в общинския съвет Васко Василев. Призът взе класната ръководителка на Елия – Емилия Желязкова, тъй като ученичката в момента е извън страната. Желязкова благодари от свое име и от името на Елия за отличието.

Петима бяха номираните ученици с постигнати сериозни успехи през тази учебна година. Това са Веселин Николов – VI а клас в СОУ „Д-р Петър Берон”, Николина Янчева – VII клас в ОУ ”Христо Ботев”- с. Левка, Силвана Иванова– VII клас ОУ”Л.Каравелов”, Станислава Славова от VI а клас в I ОУ „Иван Вазов”.

12 бяха номинираните учители от Свиленград за работата си през тази учебна година. Сред тях имаше представители на всички училища и детски градини в общината. Това са Диана Димитрова – ЦДГ „Детелина”, Димитринка Пасева – ОУ „Любен Каравелов”, Елена Димитрова от ПГССИ „Христо Ботев”, Желязка Димова от ЦДГ „Радост”, Ирина Симеонова от ОУ „Иван Вазов”, Катя Паскалева – НУ „Христо Попмарков”, Колка Иванова – ПУИ „Стефан Василев”, Росица Николова – ЦДГ „Снежанка”, Теодора Апостолова – ЦДГ „Слънце”, Ивета Михайлова от ОДЗ „Зорница“ и Христина Шидерова от ОУ „Христо Ботев” село Левка.

Днешното време изисква не само да бъдеш добър в материята, а и да възпиташ личности, които да се справят успешно в живота, каза заместник-кметът Мария Костадинова. Тя изрази доброто впечатление от учителката Елена Димитрова, която преподава „селски туризъм“ в професионалната гимназия. Освен кулинарните инициативи, с които разнообразява уроците по туризъм, тя успява да договори практики на учениците в големи фирми, да участва с учениците в изнесени екскурзоводски практики на туристическите обекти в града, да пише доклади по оборазователни теми, а пред МОН и учители от Южна България изнася разработката „Технология на производството на кисело мляко в домашни условия“.

Костадинова изказа възхищението си от работата на младата учителка Христина Шидерова от ОУ „Христо Ботев“ с. Левка и от учителката по математика на ОУ „Иван Вазов“ Ирина Симеонова, която успява като извънкласна дейност да събуди у децата любовта към българския фолклор.

Направете така, че учиниците ви да ви помнята дърго време след като са завършили училище, така както ние помним нашите учители, каза Костадинова.

Previous articleСвиленград отбеляза Европейския ден на Натура 2000
Next articleМилко Калайджиев влиза в ролята на кулинар в „Черешката на тортата“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...