Връчиха наградите за ученик и учител на годината

0

Златка Станкова стана „Учител на годината“ в поредното издание на наградите за просвета, организирани от община Свиленград в навечерието на 24 май. Призът „Ученик на годината“ беше присъден на Елия Стоянова от ПГССИ „Христо Ботев“. Отличията бяха връчени на изискан коктейл в ресторант „Марица“.

Учителката по химия от СОУ „Д-р Петър Берон“ получи наградата от заместник-кметът Мария Костадинова. Станкова благодари на колегите си за номинацията и на учениците, които през тази година отново са постигнали забележителни резултати. Неин ученик се класира на първо място в Областния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда и бе предложен за участие в Националния кръг. Всяка година отборът на СОУ “Д-р Петър Берон” с ръководител  г-жа Станкова, участва в Национални състезания по химия и опазване на околната среда, в които се класира на първите места. Ученици на Златка Станкова участваха с проект на Национална конференция „Expres yourself” в ПУ „П. Хилендарски” с разработка върху свойствата на озона и експериментиране с торове. Трудната наука учителката успява да разнообрази с електронни уроци, практически задачи и проекти.

uchitel_na_godinata
uchitel_na_godinata

Деветокласничката от професионалната гимназия Елия Стоянова е с отличен успех 6.00.  С подчертан афинитет към природните науки, тя спечели първите места в областния кръг на олимпиадата по математика и в „Цветната олимпиада” и трето място в областното „Великденско математическо състезание”, организирано от СБМ. Постига и трето място на областния кръг на олимпиадите по химия и опазване на околната среда и по география и икономика. По проект „Нова възможност за моето бъдеще” Елия проведе двуседмична мобилна практика в Италия. Тя участва в различни проекти. Доброволец е на Българския червен кръст. Като член на Ученическия съвет в училището Елия е деен участник и организатор на училищни викторини, конкурси, граждански инициативи.

Наградата за ученик на годината връчи председателят на образователната комисия в общинския съвет Васко Василев. Призът взе класната ръководителка на Елия – Емилия Желязкова, тъй като ученичката в момента е извън страната. Желязкова благодари от свое име и от името на Елия за отличието.

Петима бяха номираните ученици с постигнати сериозни успехи през тази учебна година. Това са Веселин Николов – VI а клас в СОУ „Д-р Петър Берон”, Николина Янчева – VII клас в ОУ ”Христо Ботев”- с. Левка, Силвана Иванова– VII клас ОУ”Л.Каравелов”, Станислава Славова от VI а клас в I ОУ „Иван Вазов”.

12 бяха номинираните учители от Свиленград за работата си през тази учебна година. Сред тях имаше представители на всички училища и детски градини в общината. Това са Диана Димитрова – ЦДГ „Детелина”, Димитринка Пасева – ОУ „Любен Каравелов”, Елена Димитрова от ПГССИ „Христо Ботев”, Желязка Димова от ЦДГ „Радост”, Ирина Симеонова от ОУ „Иван Вазов”, Катя Паскалева – НУ „Христо Попмарков”, Колка Иванова – ПУИ „Стефан Василев”, Росица Николова – ЦДГ „Снежанка”, Теодора Апостолова – ЦДГ „Слънце”, Ивета Михайлова от ОДЗ „Зорница“ и Христина Шидерова от ОУ „Христо Ботев” село Левка.

Днешното време изисква не само да бъдеш добър в материята, а и да възпиташ личности, които да се справят успешно в живота, каза заместник-кметът Мария Костадинова. Тя изрази доброто впечатление от учителката Елена Димитрова, която преподава „селски туризъм“ в професионалната гимназия. Освен кулинарните инициативи, с които разнообразява уроците по туризъм, тя успява да договори практики на учениците в големи фирми, да участва с учениците в изнесени екскурзоводски практики на туристическите обекти в града, да пише доклади по оборазователни теми, а пред МОН и учители от Южна България изнася разработката „Технология на производството на кисело мляко в домашни условия“.

Костадинова изказа възхищението си от работата на младата учителка Христина Шидерова от ОУ „Христо Ботев“ с. Левка и от учителката по математика на ОУ „Иван Вазов“ Ирина Симеонова, която успява като извънкласна дейност да събуди у децата любовта към българския фолклор.

Направете така, че учиниците ви да ви помнята дърго време след като са завършили училище, така както ние помним нашите учители, каза Костадинова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...