Свиленград отбеляза Европейския ден на Натура 2000

0

Саймън Гос от Европейската комисия откри среща дискусия в Свиленград

Представител на дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, г-н Саймън Гос, дойде в Свиленград за Европейския ден на Натура 2000. Той откри дискусия за алтернативните форми на туризъм и възможностите, които предлага Натура 2000 като компенсаторни плащания и устойчиво развитие за малките и откъснати населени места.

Г-н Гос коментира приносът на България в тази европейска мрежа. В останалите страни процентът територии, влизащ в Натура 2000 е 15-16%. В България те са два пъти повече, подобно на Словения и Хърватия, представляват една трета от цялата територия на страната, съобщи той. Това не са резервати, подчерта Саймън Гос. Това са територии, в които хората работят и живеят. Освен природата, в тези зони има градове, села, население. Затова са и въведени правила за защита на биоразнообразието.

В обхвата на община Свиленград попада една от най-значимите защитени зони от Натура 2000 – „Сакар“.

Тук при вас, се срещат най-голямата и най-красивата птица – царския орел, заяви Гос, както и най-малката и очарователна, за която ще говорим след малко. Това създава възможности за развитието на туризма.

Над 500 посетители от 15 различни държави са минали през село Левка, където природозащитната организация „Зелени Балкани“ възстановява белошипата ветрушка – дребния вид сокол. Видът е изчезнал от тези места и от страната ни преди около 30 години. По европейската програма LIFE за подкрепа на биоразнообразието, 10 двойки вече гнездят в района на село Левка, под наблюдението на еколозите, съобщи Градимир Градев от „Зелени Балкани“, разказвайки повече за проекта и неговото значение.

На срещата в арт галерията днес присъстваха десетки ученици от училищата в Свиленград, включително и от паралелка „селски туризъм“ на професионалната гимназия. Сред гостите бяха и представители на партньорски екоорганизации, подобни на „Зелени Балкани“, от  Испания и Германия. Общинският съветник Петър Марков припомни, че община Свиленград е целенасочена в опазването на екологичното равновесие с възстановяването на находището на блатно кокиче, изградената пречиствателна станция за отпадни води и инициативата за купуване на машини за оползотворяване на отпадъци.

В кратка презентация докторът на историческите науки Стефан Димитров разказа за културно-историческото ни наследство в обхвата на Сакар – скалните църкви и крепостта при Маточина. Както и за паметниците от национално и местно значение, запазени в самия град – църквата „Света Троица“, червеното училище, стария мост и старата турска баня, превърната в арт галерия.

Срещата дискусия беше организирана от „Зелени Балкани“, община Свиленград и Историческия музей.

Previous articleСтарозагорският митрополит Галактион катастрофира на път за Момково
Next articleВръчиха наградите за ученик и учител на годината

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...