Баба не знае, че къщата й паднала. Строят я наново

0

Тези руини доскоро са били дом за майката на Стоян Пантелеев. Възрастната жена е била евакуирана по време на наводнението. Стоян и неговото семейство също са напуснали дома си. Двете къщи са в един двор на улица Граничар.

Не съм очаквал, че ще заваря това като се върна вкъщи, разказва мъжът. Съседи ми се обадиха, че къщата на майка ми е рухнала. Тя пита по телефона дали всичко е наред, аз не смея да й кажа. Трябва да правим тия дни 40 на баща ми. Какво ще стане като си дойде от роднините не знам. Стените на къщата, в която живеем ние са напукани. Животните се удавиха. Кучето Нина, слава богу, се спаси.

В този имот ще има пълно възстановяване на къщата, тъй като в нея е живеел възрастен човек, каза инж. Иванка Димитрова. Къщата на младото семейство ще се възстанови с държавни средства, тъй като пукнатините на стените са сериозни и цялата сграда трябва да се укрепи. Трябва сериозна експертиза на проблема. Три къщи в града са изцяло разрушени от наводнението и ще бъдат построени наново.

Огледа прави общинската комисия за оценка на щетите. Безвъзмездно в огледите на общо 9 къщи с тежки поражения се включиха и специалисти от Камарата на строителите в България. Те пристигнаха тук по покана на кмета инж. Георги Манолов и ще изготвят експертизи и проекти за укрепване на тежко пострадалите домове. �Данните за щетите ще бъдат внесени другата седмица в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. �

Община Свиленград вече внесе други 98 искания за предоставяне на възстановителна финансова помощ на частни сгради и общински обекти, пострадали от придошлата вода. Това са първите жилища с напълно окомплектовани документи. Изчислените щети по домовете, чиито собственици ще бъдат овъзмездени по линия на държавата са на стойност 74 527 лв. По-голямата част от засегнатите са поискали да получат строителни материали или тяхното парично съответствие, по-малко са исканията за строително-ремонтни услуги. Така оценката на щетите е паднала доста. За още 52 домове с поражения от наводнението ще бъдат внесени документи за установени строителни щети.

С исканите средства за възстановяване на публична общинска собственост общината планира да усили и облицова подпорните стени на Марица в регулацията на Свиленград, да почисти коритата на реките Марица, Канаклийка и реката в село Левка, да възстанови улични платна и водопроводи в част от кв. Гебран, да постави затворно предпазно устройство на десния бряг на Марица, да изгради разрушени улица и мост в село Момково и разрушени улица, каменна стена и част от брега на реката в село Сива река, както и да изгради отводнителна канализация между улиците „Граничар” и „Зорница”.

Previous articleБедственото положение отменено
Next articleПроверяват язовири и водоеми

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...