Баба не знае, че къщата й паднала. Строят я наново

0

Тези руини доскоро са били дом за майката на Стоян Пантелеев. Възрастната жена е била евакуирана по време на наводнението. Стоян и неговото семейство също са напуснали дома си. Двете къщи са в един двор на улица Граничар.

Не съм очаквал, че ще заваря това като се върна вкъщи, разказва мъжът. Съседи ми се обадиха, че къщата на майка ми е рухнала. Тя пита по телефона дали всичко е наред, аз не смея да й кажа. Трябва да правим тия дни 40 на баща ми. Какво ще стане като си дойде от роднините не знам. Стените на къщата, в която живеем ние са напукани. Животните се удавиха. Кучето Нина, слава богу, се спаси.

В този имот ще има пълно възстановяване на къщата, тъй като в нея е живеел възрастен човек, каза инж. Иванка Димитрова. Къщата на младото семейство ще се възстанови с държавни средства, тъй като пукнатините на стените са сериозни и цялата сграда трябва да се укрепи. Трябва сериозна експертиза на проблема. Три къщи в града са изцяло разрушени от наводнението и ще бъдат построени наново.

Огледа прави общинската комисия за оценка на щетите. Безвъзмездно в огледите на общо 9 къщи с тежки поражения се включиха и специалисти от Камарата на строителите в България. Те пристигнаха тук по покана на кмета инж. Георги Манолов и ще изготвят експертизи и проекти за укрепване на тежко пострадалите домове. �Данните за щетите ще бъдат внесени другата седмица в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. �

Община Свиленград вече внесе други 98 искания за предоставяне на възстановителна финансова помощ на частни сгради и общински обекти, пострадали от придошлата вода. Това са първите жилища с напълно окомплектовани документи. Изчислените щети по домовете, чиито собственици ще бъдат овъзмездени по линия на държавата са на стойност 74 527 лв. По-голямата част от засегнатите са поискали да получат строителни материали или тяхното парично съответствие, по-малко са исканията за строително-ремонтни услуги. Така оценката на щетите е паднала доста. За още 52 домове с поражения от наводнението ще бъдат внесени документи за установени строителни щети.

С исканите средства за възстановяване на публична общинска собственост общината планира да усили и облицова подпорните стени на Марица в регулацията на Свиленград, да почисти коритата на реките Марица, Канаклийка и реката в село Левка, да възстанови улични платна и водопроводи в част от кв. Гебран, да постави затворно предпазно устройство на десния бряг на Марица, да изгради разрушени улица и мост в село Момково и разрушени улица, каменна стена и част от брега на реката в село Сива река, както и да изгради отводнителна канализация между улиците „Граничар” и „Зорница”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...