Проверяват язовири и водоеми

0

Проверява се състоянието на всички 83 язовири и водоеми на територията на община Свиленград, научи svilengrad24.� Наематели и концесионери ще трябва през следващите дни да информират администрацията за евентуални технически проблеми при стопанисваните от тях водни съоръжения и да представят данни за изправност на язовирните стени, крановете и преливниците. Проверката започна със заповед на областния управител Ирена Узунова.
Целта е да се установи собствеността на язовирите, тяхното състояние, да се актуализират аварийните планове и още по-важно да се разработи оповестяваща система и обратната връзка между собствениците на язовирите от една страна и към наематели и концесионери, от друга. Не трябва да допускаме нов Бисер, каза Ася Райкова.
Язовирите „Левка” и „Каламица” са държавна собственост, част от язовир „Бирго”, между селата Щит и Пашово, е наполовина държавен наполовина общински, останалите 80 водоема са общинска собственост. От тях 3 са отдадени на концесия, 15 са отдадени под наем.
Не за пръв път се проверяват тези язовири, обясни Ася Райкова. Това се прави и пролет, и есен. Това е нещо, което обаче не е поддържано много години. Но това, което спешно трябва да се направи – да разберат ползвателите на водоемите е, че в такова време язовирите трябва да са на 70% водно ниво, за да не бъде изложена стената на натиск.
В някои от случаите концесионери и наематели не изпускат водата от язовирите, за да има през летните месеци вода за напояване. По-малка чат от 18-те отдадени на други ползватели язовири се използват за риболов.

Previous articleБаба не знае, че къщата й паднала. Строят я наново
Next articleКарнавал и прескачане на огъня за Сирница

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...