Проверяват язовири и водоеми

0

Проверява се състоянието на всички 83 язовири и водоеми на територията на община Свиленград, научи svilengrad24.� Наематели и концесионери ще трябва през следващите дни да информират администрацията за евентуални технически проблеми при стопанисваните от тях водни съоръжения и да представят данни за изправност на язовирните стени, крановете и преливниците. Проверката започна със заповед на областния управител Ирена Узунова.
Целта е да се установи собствеността на язовирите, тяхното състояние, да се актуализират аварийните планове и още по-важно да се разработи оповестяваща система и обратната връзка между собствениците на язовирите от една страна и към наематели и концесионери, от друга. Не трябва да допускаме нов Бисер, каза Ася Райкова.
Язовирите „Левка” и „Каламица” са държавна собственост, част от язовир „Бирго”, между селата Щит и Пашово, е наполовина държавен наполовина общински, останалите 80 водоема са общинска собственост. От тях 3 са отдадени на концесия, 15 са отдадени под наем.
Не за пръв път се проверяват тези язовири, обясни Ася Райкова. Това се прави и пролет, и есен. Това е нещо, което обаче не е поддържано много години. Но това, което спешно трябва да се направи – да разберат ползвателите на водоемите е, че в такова време язовирите трябва да са на 70% водно ниво, за да не бъде изложена стената на натиск.
В някои от случаите концесионери и наематели не изпускат водата от язовирите, за да има през летните месеци вода за напояване. По-малка чат от 18-те отдадени на други ползватели язовири се използват за риболов.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...