Откриха проекта за супер модерна техника за болницата

0

Стартира проектът „Реконструкция, обновяване и оборудване на „МБАЛ Свиленград” ЕООД по ОП „Регионално развитие”. Той е на стойност 4 млн. 332 хил. лв. Основната част от средствата по него ще отидат за закупуването на модерно оборудване. Проектът ще бъде от полза освен за нашата община и за съседните – Любимец, Тополовград, Ивайловград. Близо 7 хил. пациенти минават годишно през местната болница. Над 2 хил. от тях са от други общини.

Най-бързо се очаква да бъде завършен физиотерапевтичният център. Още през април се предвижда да бъдат открити процедурите за ремонт на помещението в поликлинаката. Бившата аптека ще се превърне в модерно отделение за долекуване и терапия на редица заболявания.

Основните средства по проекта, близо 4 млн. лв., ще отидат за купуването на съвременни апарати, каза управителят на болничното заведение д-р Димитър Ермов. Голямата инвестиция е 16-слайдов скенер, който няма да има аналог в областта.

Този скенер дава възможност за много по-точна и фина диагностика, каза д-р Ермов. При него с даден медикамент може да се направи скенер даже на сърце. Ще имаме и дигитален рентген. С новите апарати ще може да се обърне внимание освен на лечението и на по-добрата диагностика, и на превенцията.

Апаратура за хормонални изследвания ще се закупи за клинична лаборатория, както и туморни маркери. С новите апарати, предназначени за микробиологичната лаборатория ще могат да се отчитат автоматично причинителите на заболяването и да се определят подходящи за лечението антибиотици.

С кардиографи, дефибрилатори, апарати за анестезия, за изкуствено обдишване и др. ще се снабди още болницата в Свиленград. Предвидени по проекта са и 4 нови апарата за хемодиализа.

Д-р Ермов подчерта още, че спечеленият проект гарантира в следващите пет години да не се затварят отделения, нито да отпадат клинични пътеки в местната болница.

Управителят на МБАЛ сигнализира още, че Националната здравна каса ощетява болничните заведения в областта. За лекуването на един пациент в Хасковско от там се отпускат 84 лв. В Пазарджик за лечение се пада средно по 145 лв., във Враца 135, във Велико Търново -120 лв. и т. н.

„Ние сме на опашката на областите по средства, които след това трябва да се разпределят между отделните болници, коментира д-р Ермов във връзка с наскоро подписаната декларация в Хасково от управителите на болниците в района. Районната здравна каса трябва да се бори за повече средства от бюджета на националната, заяви още той.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...