Откриха проекта за супер модерна техника за болницата

0

Стартира проектът „Реконструкция, обновяване и оборудване на „МБАЛ Свиленград” ЕООД по ОП „Регионално развитие”. Той е на стойност 4 млн. 332 хил. лв. Основната част от средствата по него ще отидат за закупуването на модерно оборудване. Проектът ще бъде от полза освен за нашата община и за съседните – Любимец, Тополовград, Ивайловград. Близо 7 хил. пациенти минават годишно през местната болница. Над 2 хил. от тях са от други общини.

Най-бързо се очаква да бъде завършен физиотерапевтичният център. Още през април се предвижда да бъдат открити процедурите за ремонт на помещението в поликлинаката. Бившата аптека ще се превърне в модерно отделение за долекуване и терапия на редица заболявания.

Основните средства по проекта, близо 4 млн. лв., ще отидат за купуването на съвременни апарати, каза управителят на болничното заведение д-р Димитър Ермов. Голямата инвестиция е 16-слайдов скенер, който няма да има аналог в областта.

Този скенер дава възможност за много по-точна и фина диагностика, каза д-р Ермов. При него с даден медикамент може да се направи скенер даже на сърце. Ще имаме и дигитален рентген. С новите апарати ще може да се обърне внимание освен на лечението и на по-добрата диагностика, и на превенцията.

Апаратура за хормонални изследвания ще се закупи за клинична лаборатория, както и туморни маркери. С новите апарати, предназначени за микробиологичната лаборатория ще могат да се отчитат автоматично причинителите на заболяването и да се определят подходящи за лечението антибиотици.

С кардиографи, дефибрилатори, апарати за анестезия, за изкуствено обдишване и др. ще се снабди още болницата в Свиленград. Предвидени по проекта са и 4 нови апарата за хемодиализа.

Д-р Ермов подчерта още, че спечеленият проект гарантира в следващите пет години да не се затварят отделения, нито да отпадат клинични пътеки в местната болница.

Управителят на МБАЛ сигнализира още, че Националната здравна каса ощетява болничните заведения в областта. За лекуването на един пациент в Хасковско от там се отпускат 84 лв. В Пазарджик за лечение се пада средно по 145 лв., във Враца 135, във Велико Търново -120 лв. и т. н.

„Ние сме на опашката на областите по средства, които след това трябва да се разпределят между отделните болници, коментира д-р Ермов във връзка с наскоро подписаната декларация в Хасково от управителите на болниците в района. Районната здравна каса трябва да се бори за повече средства от бюджета на националната, заяви още той.

Previous articleБолниците с протестна декларация срещу разпределянето на средствата от НЗОК
Next articleОткриха Детския терапевтичен център „Къщата на децата“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...